Počty sociálních lůžek rostou bez ohledu na dotace

Pardubický kraj – Pardubický kraj chce co nejrychleji zastavit nárůst sociálních lůžek v regionu. Státní dotace na sociální služby se totiž snižují, zatímco počet těchto lůžek roste. Podle kraje je situace neudržitelná, domovy pro seniory tak musí začít zvažovat, koho do těchto zařízení přijmou. Cílovou skupinou uživatelů těchto služeb jsou osoby, které již nevyžadují ústavní zdravotní péči, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nejsou schopny obejít se bez pomoci jiné osoby, a nemohou být proto propuštěny ze zdravotnického zařízení. Řešením by mohla být další sociální lůžka, pro nemocnice však jejich zřízení znamená nárůst administrativy a určitou sázku do loterie, mohou být totiž snadno ztrátová.

Méně peněz od státu rovná se méně sociálních lůžek, tvrdí Pardubický kraj, který jich už má přes dva tisíce. Letos rozdělí kraj na sociální služby 321 milionů korun, což je o 27 milionů méně než loni. Doporučil proto domovům pro seniory, aby přijímaly jen lidi s těžkou nebo úplnou závislostí. „Klesají dotace, není optimální struktura klientů a lůžka rostou. Pokud bude další nárůst, situace bude neudržitelná,“ uvedl radní pro sociální oblast Pardubického kraje Jiří Brýdl (Koalice pro PK). Průměrné náklady na klienta domova se pohybují kolem 22 tisíc korun měsíčně, stát však přispívá maximálně 12 tisíci korunami. V domovech už teď platí stop stav na nákup veškerého vybavení, pořizují se jen nejzákladnější věci. „Řešíme pouze základní provozní potřeby,“ potvrdil ředitel Sociálních služeb města Pardubice Petr Krejčí.

Seniory, kterým stačí pomoc terénních pracovníků, by domovy přijímat neměly. Kraj chce do sociální péče více zapojit jejich rodiny. „Klientovi, který nemá závislost, nebo má nízkou, stačí terénní služba,“ prohlásil vedoucí Ekonomického oddělení sociálních služeb Pardubického kraje Antonín Nykles a vedoucí Odboru sociálních služeb Pardubického kraje Hana Zahálková doplnila: „Myslím, že pokud je ještě možnost, aby jim pečovatelská služba zajistila přirozený domov, je to pro ty lidi lepší.“ Podle kraje putuje na nákup sociálních služeb méně než polovina peněz z dotací. To se musí změnit, tvrdí radní. Chtějí také, aby se omezily výdaje například na sociální poradenství.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kraj už ministerstvo práce a sociální věcí o navýšení dotací požádal. Ovšem šance, že stát poskytne ještě další peníze, je téměř nulová.

Pardubický kraj chce co nejrychleji zastavit nárůst sociálních lůžek v regionu.
Zdroj: ČT24