Krušné hory pokrývá technický sníh

Cheb - Obleva v posledních dnech připravila Krušné hory téměř o dvě třetiny sněhu. Zbylo ho na nich šedesát až sedmdesát centimetrů. Některé jižní stráně Krušných hor jsou tak úplně holé. Přesto se však na sjezdovkách se stále lyžuje. Provozovatelé změny počasí vzali v úvahu a včas se předzásobili technickým sněhem. Na Klínovci si dnes lidé podmínky pochvalovali.

Klínovecké sjezdovky mají od sedmdesáti centimetrů do jednoho metru sněhu. I o víkendu, kdy tam teplota byla až osm stupňů nad nulou, to byl příjemný krystalický firn. Je to převážně sníh technický. „Vyrobili jsme zhruba sto tisíc metrů krychlových technického sněhu, takže u nás jsou podmínky k lyžování skvělé,“ říká provozovatel Ski Areálu Klínovec Sever Martin Píša.  

Provozovatelé sjezdovek nejenom v Krušných horách, ale i jinde si stěžují na menší návštěvnost. Přisuzují to hlavně tomu, že se většina lidí z nižších poloh, kde sníh zmizel, obává horších podmínek i na horách. V současné době to ale platí jenom pro běžecké stopy. „Díval jsem se na internet a nějaké informace jsem měl,“ vysvětluje jeden z lyžařů. „Svítí sluníčko a je to krásné. Sníh je dobrý, není ani mokrý,“ pochvaluje si druhý. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Klínovecký areál se snaží přilákat víc lyžařů na slevy. „My jsme pro návštěvníky udělali akci a až do 28. ledna jedeme v cenách vedlejší sezony, což je sleva zhruba 10 až 15 %,“ informuje Martin Píša. 

Od středy očekávají meteorologové výraznější ochlazení a provozovatelé proto budou vyrábět další technický sníh. Toho přírodního v nejbližších dnech asi příliš nebude.