Klatovské nemocnici hrozí zeštíhlení

Klatovy - Největší stavba posledních let v kraji, nový monoblok nemocnice v Klatovech, pravděpodobně zeštíhlí. Plzeňský kraj, jako investor a zřizovatel, chce upustit od plánované stavby například dětského oddělení, oddělení intenzivní péče a ORL. Spekuluje se, že k tomu kraj přistoupil na základě výpovědí lékařů.

Bezmála polovina lékařů, čtyřicet z celkových osmdesáti osmi, chce z největšího krajského nemocničního zařízení odejít k prvnímu březnu. Pokud se tak opravdu stane, bude Klatovská nemocnice moci zajistit pouze tu nejnutnější péči. „Výpověď podala většina anesteziologů, téměř všichni chirurgové, všichni neurologové a dětští lékaři,“ vypočítává ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček. 

Vedení Plzeňského kraje odmítá spekulace, že by za omezením výstavby nové nemocnice byly plánované odchody lékařského personálu. Důvody jsou prý čistě ekonomické. „Je to dáno jednak čísly ze zdravotních pojišťoven o tzv. efektivním využití lůžek, zároveň budeme stavět na restrukturalizaci lůžek v rámci krajských nemocnic Plzeňského kraje,“ vysvětluje radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.  

Druhá etapa má stát sto třicet milionů korun, za které by v Klatovské nemocnici vzniklo například nové dětské oddělení. „Jde o hlavně o lůžkový pavilón. Zde by měly být i laboratoře, oddělení ORL a dvě podlaží budou tvořit dětské oddělení. Součástí druhé etapy je i objekt vrátnice a příslušné inženýrské sítě,“ vypočítává koordinátor výstavby Klatovské nemocnice Roman Dohnal. 

Zda dá kraj výstavbě druhé etapy nové nemocnice stopku, bude jasné v únoru. Pokud ne, měli by se první pacienti v nové nemocnici začít léčit už na přelomu března a dubna příštího roku.