Čí je náchodský pivovar? Otázek přibývá

Náchod – Stále nejasnější souvislosti vyplouvají na povrch v případě prodeje městského pivovaru v Náchodě. Zdánlivě neproblematický obchod v únoru 2009 uskutečnila radnice vedená tehdejším starostou Oldřichem Čtvrtečkou, když provoz prodala liberecké společnosti LIF. Ta však záhy změnila charakter akcií (původně na jméno) na akcie nemajitele, které jsou ovšem anonymní. Kdo doopravdy vlastní náchodský pivovar, tak najednou neví ani samotné město. Podle soudu, který se nejasnostem v prodeji věnuje, vše vykazuje znaky korupčního jednání.

„První věc, kterou nový, průhledný vlastník pivovaru udělal, bylo to, že vlastnickou strukturu zcela zneprůhlednil,“ konstatoval senátor za Náchodsko Petr Pakosta (ODS) a za pravdu mu dává i radnice. Starosta Jan Birke uvedl, že je velmi znepokojen nejasnou strukturou vlastnictví pivovaru.

Společnost LIF však v charakteru akcií nespatřuje problém. „Žádný úmysl v tom nebyl. Zatím to zákon umožňuje, tak jsme toho využili,“ uvedl Miroslav Kučera z LIFu. Kdo akcie drží v ruce, však odmítl prozradit.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Další podezřelé okolnosti vyšly najevo při projednání obžaloby bývalého starosty Čtvrtečky kvůli podezření z machinací při prodeji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý dostal od LIFu milionovou odměnu. Podle Hlavatého šlo jednak o dorovnání mzdy, dílem ale také o profit za slib tučných akcií. „Pokud výsledky budou na nějaké úrovni, tak potom mám ve vztahu k výsledkům slíbené opce akcií,“ uvedl Hlavatý.

Okresní soud, který se případem zabývá, proto konstatoval, že případ vykazuje známky korupce. „Jsou zjištěna podezření, že netransparentní řízení bylo provedeno záměrně s cílem poškodit město Náchod a umožnit prospěch pro jinou osobu,“ uvedl soudce Pavel Ruml. Státnímu zástupci proto přidělil úkol zjistit, zda cena 150 milionů, za kterou město akcie prodalo, odpovídá tržní hodnotě pivovaru. Souběžně totiž probíhá proces, v němž pivovar Holba, neúspěšný zájemce o koupi pivovaru, žádá zrušení prodeje. Výsledek výběrového řízení je totiž podle něj neplatný, protože sám nabídl milionů 185.