Písek bude centrem informačních technologií

Písek (Jihočeský kraj) – V Písku vzniká nový technologický park, fungovat by měl za rok a půl. Během té doby by se bývalé kasárny měly díky rozsáhlé rekonstrukci proměnit v sídlo firem, které se zabývají vývojem informačních technologií. Do Písku má namířeno například IBM nebo Microsoft. Asi třetinu budovy bude třeba zbourat, protože staticky nevyhovuje. Park o celkové ploše 7 600 metrů čtverečních přijde zhruba na 450 milionů korun, 56 procent nákladů uhradí Evropská unie. Nové centrum vývoje a vědy budou využívat i vysoké školy.

Původní sídlo nejstaršího českého pěšího pluku opustila armáda v roce 2004. Nejdříve se největší objekt měl změnit na bytový dům, později na administrativní budovu. Nakonec se do něj nastěhují tvůrci informačních technologií. „Tady budou vzdělaní zaměstnanci, přijdou sem nové technologie,“ uvedl starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD) a zástupce investora Jaromír Grégr doplnil: „Budeme podepisovat dohody a smlouvy s velkými partnery, jako je IBM ČR nebo Microsoft. V tuto chvíli jsou prostory zhruba ze 70 procent obsazeny.“ Cílem technologického parku je pomoc začínajícím podnikatelům, příliv nových investic do města, nabídka uplatnění pro absolventy i přímá spolupráce s vysokými školami. „Máme podepsanou smlouvu o spolupráci s ČVUT a hlásí se další školy,“ dodal Jaromír Grégr.

Proměna kasáren bude stát 450 milionů korun, více než polovinu zaplatí dotace. „Vnějšek bude částečně reminiscence na původní architekturu, ale chceme jít i do výraznějších barevných řešení a moderních materiálů,“ prohlásil architekt Pavel Veřtát. Projekt počítá s vytvořením 330 nových pracovních míst v 18 firmách. „Kasárny mají 10 hektarů a spoustu objektů, těch firem bude podstatně víc,“ podtrhl zástupce investora Grégr.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

První z nich by se do nového sídla vědy a informačních technologií mohly nastěhovat už na jaře příštího roku, slavnostní otevření plánuje investor na konec června 2012.

V Písku vzniká nový technologický park.
Zdroj: ČT24