V Liberci odkládají plánované operace

Liberec – Také krajská nemocnice v Liberci má v krátké době přijít o lékaře, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Z celkového počtu tří set doktorů je jich sice zhruba jen jedenáct procent, problémem je ale jejich specializace. Odchází totiž většina anesteziologů, které potřebují skoro všechna ostatní oddělení a na nichž jsou operace závislé. Akutní operace ohrožené nejsou, nicméně nemocnice už začíná plánované operace odkládat a některá oddělení budou zřejmě v krizovém období od začátku března jen velmi těžko přežívat.

Tříletý Oliver špatně slyší a tak se zatím nenaučil správně mluvit. Spravit to může operace, jenže na tu si musí počkat. Čím déle však bude tento stav trvat, tím těžší bude naučit ho mluvit. „První možný termín je až někdy v polovině dubna. Nejsou však schopni nám zaručit, že to v polovině dubna to odoperují, protože pravděpodobně tam žádní anesteziologové nebudou,“ uvedl otec Olivera pan Martin Abraham. Z pětadvaceti anesteziologů jich opouští nemocnici 16, pro všechny operace na ostatních odděleních jich tak zbude devět. Nic jiného, než odkládat plánované operace, tak nemocnici nezbývá. „Abychom uchovali možnost anesteziologů řešit akutní případy od operací úrazů po císařské řezy na gynekologii, nemůžeme si dovolit vyčerpat anesteziologii na plánovaných věcech,“ prohlásil ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Ochromit chod nemocnice jsme nechtěli, vzkazují anesteziologové. Jinou možnost, jak upozornit na problémy ve zdravotnictví, už ale nevidíme, tvrdí. „Deklarovali, že je to namířeno směrem nahoru, k vládě. Aby se řešily problémy,“ podotkl šéf odborářů nemocnice Dušan Morman.

Masivnější odchod lékařů z liberecké nemocnice se neočekával, zaměstnanci tu totiž berou nadprůměrné platy. „Jsou si vědomi své síly. Tu sílu uplatnili a nyní čekají, co bude,“ poznamenal lékařský náměstek KN Liberec Martin Zítek. Nemocnice odmítá nátlaku ustoupit a peníze žádnému z odcházejících lékařů nepřidá. Pokud si některý z nich odchod rozmyslí, zaměstná ho nemocnice od začátku března s tříměsíční výpovědní lhůtou a s nástupním platem.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

S většinou lékařů, kteří dali výpověď, už ale liberecká nemocnice nepočítá. Chce najít lékaře nové.

Také krajská nemocnice v Liberci má v krátké době přijít o lékaře.
Zdroj: ČT24