Jižní Čechy podpírají své talenty

České Budějovice – Nadační fond Jihočeské naděje rozdělil talentovaným dětem 220 tisíc korun. Jejich rodičům dochází prostředky na rozvoj talentu svých potomků, příspěvek získali kromě sportovců také nadějní hudebníci. Fond spravují regionální politici, mezi nimi třeba bývalý hejtman a současný hejtmanův náměstek Martin Kuba. Všichni svorně tvrdí, že peníze do fondu přicházejí od firem, které nezískávají veřejné zakázky.

„Hlídáme, aby žádný z přispěvatelů do našeho fondu nikdy nepracoval třeba pro město nebo Jihočeský kraj,“ potvrzuje Martin Kuba (ODS). Správci fondu peníze pro děti získávají od podnikatelů, výroční zprávu se seznamem sponzorů ale teprve zveřejní. Fond také zaplatil osmi dětem z dětských domovů kurz autoškoly, do budoucna hodlají správci rozšířit nabídku i o stipendia na zahraničních školách.

Patnáctiletý Václav Mašek se věnuje hudbě od pěti let, zpívá, hraje na klavír a flétnu. Za své výkony získal desítky cen. Studuje na pražském gymnáziu, kam denně dojíždí z Vodňan. Každý měsíc teď na jízdenku dostane z fondu 4 tisíce korun. „Jsem v současné době bez práce, takže to opravdu potřebuji,“ neskrývá vděk Václavova matka Lenka Mašková.

Rodiče dalšího z jihočeských talentů, sedmnáctiletého cyklokrosaře Tomáše Medka investují do rozvoje talentu svého syna třeba deset tisíc měsíčně. Také jim přispěje fond čtyřmi tisíci měsíčně.