Jenišov bojuje o pozemky i silnici

Jenišov (Karlovarsko) – K dalšímu boji o půdu se schyluje v Jenišově na Karlovarsku. Pozemky, na kterých leží přístupové cesty k desítkám rodinných domů, chce podle starosty skoupit společnost napojená na ruského podnikatele. Obec chce převod zastavit. Starosta poukazuje na to, že přejde-li místní komunikace do soukromé správy, nebude možné zajistit její průjezdnost. Především se ale Jenišovským nelíbí, co chce investor se skoupenými pozemky udělat – stavba nových domů.

Část jenišovských pozemků patří společnosti, která je v likvidaci. Ta svůj majetek chce převést na firmu ruského podnikatele. Kromě samotných pozemků však podle starosty nový majitel získá také místní silnice, které po nich vedou, a všechny inženýrské sítě. Starosta Ivan Truksa se obává, že se desítky domácností můžou stát rukojmými nového vlastníka pozemků.

„Je to jeho komunikace, i když je vedena jako místní – i když zákon nedovoluje prodat ji,“ argumentoval starosta Truksa. Majitel může místním komplikovat život například tím, že nebude silnici v zimě uklízet, dodal starosta.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Neuklizených silnic se ale zřejmě lidé bát nemusí. Investor totiž chce na skoupených pozemcích postavit další domy, kam se nastěhuje více než 130 rodin. I proti tomuto plánu ale místní protestují. „Petici podepsalo asi 500 lidí z Jenišova,“ řekl obyvatel obce Jiří Hrůza.

Je možné, že převod pozemků nakonec zastaví katastrální úřad. Podle jeho ředitele Libora Tomandla jde o složitý problém a zatím není zřejmé, jak úřad rozhodne. Pokud ovšem katastrální úřad převod pozemků povolí, jenišovský starosta je připraven rozhodnutí napadnout u soudu.