Jihlavští studenti hrají Shakespeara v angličtině

Jihlava - Studenti jazykového gymnázia Ad Fontes v Jihlavě hrají v originálu Sen noci svatojánské od Williama Shakespearea. V rámci výuky cizího jazyka nastudovali zkrácenou anglickou verzi hry, kterou předvedli s úspěchem v zahraničí a nyní ji začali hrát i pro další jihlavské studenty. Známá hra trvá v jejich podání asi 50 minut a do školního divadla se na představení vejde asi stovka diváků.

Kromě délky představení byl s ohledem na diváky z řad vrstevníků upraven i text. „Jednotlivé dialogy byly v rámci tohoto představení upraveny v ČJ a potom přeloženy do AJ tak, aby tomu rozuměli studenti středních škol,“ představila zástupkyně ředitele jihlavského gymnázia Milada Papoušková.

Netradiční výuku cizího jazyka na gymnáziu Ad Fontes podporuje dotací Evropská unie. Podmínkou je však odehrát představení také na zahraničních školách. Úspěch už divadelníci z řad studentů sklidili například ve švédském Malmö, kde mají zkušenosti s moderními výukami angličtiny.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Další představení pro jihlavské střední školy mají studenti naplánováno na 3. února. „Potom se chystáme v polovině června do Belgie, kde doufáme, že bude příjemná atmosféra a přivítají nás s otevřenou náručí a budou spokojení,“ dodala jedna z účinkujících studentek.