Příšovická chráněná dílna zaměstná další lidi

Liberec - První turnovská chráněná dílna rozšiřuje výrobu. Koupila továrnu v Příšovicích na Liberecku a získala zakázky pro automobilový i sklářský průmysl. S rozšířením výroby také přijímá nové zaměstnance. Zájem pracovat v příšovické chráněné dílně je obrovský. Volná místa pro lidi se zdravotním postižením v regionu totiž scházejí.

Obaly na automobilové součástky nebo pytle pro sklářské stroje. Chráněná dílna v Příšovicích získala zakázky už od čtyřiceti firem. Pracuje na nich dvacet pět zaměstnanců. Vyrábějí to, co se ostatním firmám nevyplácí a na trhu to chybí. „Je to atypická ruční výroba. Jsme schopni udělat například jeden výrobek nebo sérii pěti kusů,“ popisuje předseda 1. turnovské chráněné dílny František Stiller.

Zaměstnanci si práci pochvalují. Pro řadu z nich je to šance, jak si vydělat a zapojit se do určité sociální skupiny. „Já jsem spokojená, že jsem sehnala alespoň tuto práci,“ říká zaměstnankyně dílny Marie Morová. „Každý je placen za to, co udělá,“ dodává její kolega Tomáš Šindelář. „Pracují zde lidé s drobnějším i větším zdravotním postižením, lidé v částečném i plném invalidním důchodu,“ vypočítává vedoucí výroby chráněné dílny Příšovice Břetislav Jansta. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Sehnat práci je pro lidi se zdravotním postižením skoro nemožné. Jen Úřad práce v Semilech jich eviduje skoro pět set. Z celkového počtu nezaměstnaných je to osmina. „Na těchto pět set lidí máme v současné době evidovaných třináct volných pracovních míst, což je naprosto nedostačující číslo,“ potvrzuje omezenou nabídku ředitel Úřadu práce v Semilech Jan Rychlík.  

Příšovická chráněná dílna plánuje zaměstnat taky lidi s těžším zdravotním postižením. „Chystáme se vytvořit sociálně terapeutickou dílnu, kam budou přicházet naši klienti se svými problémy,“ naznačuje další možnosti sociální pracovnice chráněné dílny Příšovice Lucie Nosková.  

Během letošního roku by v Příšovicích měla začít fungovat ještě strojní dílna a truhlárna. Dohromady zaměstnají dalších deset lidí.