Pražská zoo zmodrala vzácnými leguány

Praha - Unikátní přírůstek si připsala zoologická zahrada v pražské Troji. Výčet jejích zvířat tento týden rozšířili vzácní leguáni modří, které nechová žádná jiná zoo v Evropě. Párek ještěrů, kterých se i v jejich domovině na Kajmanských ostrovech vyskytuje už jen několik kusů, je k vidění v teráriu v pavilonu kočkovitých šelem. Letošní sezona v zoo začíná 26. března.

„Byť se atraktivitou nemůže rovnat gorilám, jedná se o velmi významný přírůstek. Ten také vykládá význam pražské zoologické zahrady v roce jejího osmdesátého výročí,“ zdůraznil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Ve své domovině na Karibských ostrovech přežívají už pouhé dvě desítky tohoto unikátního živočišného druhu. Párek vzácných leguánů se zoo podařilo získat od soukromého chovatele. „Na celém světě jich je v zoologických zahradách v Americe zhruba 45 jedinců,“ dodala mluvčí Jana Ptačinská.

Pražská zoo slaví osmdesáté narozeniny letos na podzim a při té příležitosti bude hostit i prestižní konferenci Světové asociace zoologických zahrad a akvárií. V průběhu roku by do jejích sbírek navíc měly přibýt další vzácné druhy: ježura australská, samice levharta mandžuského a hyeny čabrakové. Nová sezona se ponese i v duchu historických exkurzů. Zahradou bude například jezdit vláček, kde si mohou návštěvníci poslechnout speciální průvodcovskou trasu. Po osmi letech se také dočkají původního využití nově zrekonstruované dřevěné kubistické domky od architekta Josefa Gočára. Od konce března začne jeden sloužit jako restaurace, ve druhém bude fungovat galerie. 

A co sloni - mají si kde hrát?

Největší pozornost vedení zoologické zahrady se však soustřeďuje na stavbu nového pavilonu pro antilopy, hrochy a slony indické v horní části zahrady. „Je to největší investice v dějinách zoologické zahrady nejen v Praze, ale v České republice vůbec,“ konstatoval Bobek.

Nové výběhy vznikají v místě starého pavilonu žiraf. Základní kámen byl položen loni v květnu a stavba areálu začala na podzim. Ve své hrubé podobě by měla být dokončena příští rok na jaře a první návštěvníci by ji měli navštívit v sezoně 2013. V počátcích chovu zoo počítá s pěti zvířaty – samcem Mekongem, samicemi Gulab a Shanti a dalšími dvěma samicemi, které by do té doby měly dorazit.

Nový areál nahradí nevyhovující prostory starého pavilonu v dolní části zahrady. V nové lokalitě budou mít zvířata větší prostor, navíc je neohrozí případná velká voda – při povodních 2002 v pražské zoo uhynul slon Kadíra. Ve staré budově by pak do budoucna mohla vzniknout expozice věnovaná Amazonii.

Logo raději s koněm

Posun sleduje pražská zoo i v otázce budoucnosti svého loga. O známé zobrazení s koněm Převalského se totiž soudí s výtvarníkem Cihlářem a používat jej nesmí. Dnes proto chystá vyhlásit soutěž na vytvoření loga nového. Hlavní motiv koně by však měl být zachován. „V zadání soutěže je, že každý účastník má právo předložit až tři návrhy a jeden z návrhů musí zpracovat koně Převalského. Je to tradiční erbovní zvíře pražské zoologické zahrady, kůň Převalského dodává pražské zoo mezinárodního významu,“ upozornil ředitel Bobek.

  • Miroslav Bobek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1291/129057.jpg
  • Sloni indičtí zdroj: ZOO Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2257/225671.jpg
  • Logo Zoo Praha zdroj: www.zoopraha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51094.jpg