Ostrava možná přijde o stovky milionů, ale nebude sama

Ostrava - Primátor Ostravy Petr Kajnar se obává, že stát připraví město o stovky milionů korun. Peníze totiž dostávají města a obce podle zákona o rozpočtovém určení daní, a ten se má výrazně změnit. Snížení příjmů by mělo kromě Ostravy postihnout i Brno a Plzeň. Ministerstvo financí tyto informace odmítlo potvrdit. Zároveň je však ani nevyvrátilo.

Čtyři největší města v zemi dostávají od státu nejvíce peněz. Zákon o rozpočtovém určení daní je zvýhodňuje. Toto privilegium by ale v budoucnu mělo zůstat jen Praze. Brno, Ostrava a Plzeň zřejmě přijdou o významnou část svých příjmů. „Když se bude jednat o stovky milionů korun, může se město Ostrava rozloučit s nějakým dalším rozvojem,“ bojí se primátor Ostravy Petr Kajnar. „Ta částka se opravdu může pohybovat mezi 100 až 200 miliony korun,“ potvrdil primátor Brna Roman Onderka.

Primátoři velkých měst přesnější informace nemají. Na dotaz České televize se ministr financí Miroslav Kalousek vyjádřil pouze písemně. „Nejlepší cestou, jak nedosáhnout dohody a kvalitní celospolečensky přijatelné normy, je styl překřikování se s tím či oním primátorem v médiích, zda bude mít více či méně peněz, než na kolik byl zvyklý. Protože mi záleží na předložení a schválení zákona, který zajistí obcím finanční stabilitu, na tuto cestu nepřistoupím a na žádné mediální výkřiky reagovat nehodlám,“ stojí v ministrově písemném vyjádření.

Pokud přijdou velká města o značnou část svých příjmů, bude to podle jejich primátorů znamenat katastrofu i pro celý region. Kultura, sport nebo veřejná doprava jsou na příspěvcích města zcela závislé. Slouží přitom i obyvatelům okolních obcí. Dosud Ostrava dostává od státu ročně 5 miliard korun. Tyto peníze ale investuje i do zlepšení životního prostředí nebo vysoké nezaměstnanosti. „Jsme skutečně ve velmi nevýhodném postavení, máme řadu handicapů a vzhledem k tomu, že vláda stále docela ignoruje problémy tohoto regionu, musíme je často vyrovnávat ze svého rozpočtu,“ tvrdí ostravský primátor Kajnar. Primátoři Ostravy, Brna a Plzně se sejdou dnes, aby se dohodli na dalším postupu.

  • Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225909.jpg
  • Masarykovo náměstí v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225910.jpg