Nejvíce osobních bankrotů je v Moravskoslezském kraji

Ostrava - Moravskoslezský kraj je už druhým rokem českým rekordmanem v počtu osobních bankrotů. Soudci jich tu loni odsouhlasili 1 700, což je dvakrát více než v předchozím roce a nejvíce ze všech krajů. Hlavní příčinou toho, že lidé uvíznou v dluhové pasti, jsou neuvážené půjčky.

Osobní bankroty jsou u ostravského krajského soudu na denním pořádku. Mezi dlužníky, kteří se v uplynulém roce obrátili na ostravský krajský soud, jsou firmy, ale hlavně stovky obyčejných lidí. „Jak jsem byl zaměstnán, tak jsem si vzal úvěr na auto, manželka dostala taky práci, vzali jsme si hypotéku na družstevní byt, já jsem o práci přišel a teď máme problém splácet jak hypotéku, tak úvěr,“ popisuje svůj příběh jeden z dlužníků.

„Fyzické osoby a domácnosti obecně zatěžují svoje rozpočty nadměrným množstvím spotřebitelských úvěrů, které potom nejsou schopni splácet. Svůj podíl má na tom i nezaměstnanost v kraji,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. 1 700 osobních bankrotů neboli oddlužení, které loni odsouhlasil soud, dělá z Moravskoslezského kraje nejzadluženější region v celé České republice. Jedná se o historicky vůbec nejvyšší číslo. „Nejčastější příčinou finančních problémů bývá špatné zhodnocení vlastní situace, přičemž lidé si, když si berou úvěry, nezanechávají dostatečné rezervy a potom dochází k velkým problémům,“ tvrdí vedoucí Poradny při finanční tísni Zdeňka Libišová Svobodová.

Často to postihlo právě rodiny nebo manželské páry, kde jeden z nich přišel o práci. Výše dluhů se pohybuje v těchto případech od dvou set tisíc do dvou milionů korun. Oddlužení ale není pro každého. Dlužník musí mít buď majetek, nebo pravidelný příjem, aby mohl během pěti let splatit stanovenou třetinu dluhů. Uplynulý rok byl těžký také pro firmy. V konkurzu jich skončilo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji zhruba 300, také to je více než v předchozím roce. Soudy předpokládají, že v letošním roce zaznamenají ještě větší množství bankrotů než loni. 

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225916.jpg
  • Soud autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225917.jpg