O bytech pro mladé rozhodne v Hradci los

Hradec Králové - V Hradci Králové se o 77 volných nových bytů z programu takzvaného startovacího bydlení pro mladé uchází 373 zájemců. O přidělení bytů tak bude 1. února rozhodovat los. Většina bytů byla dokončena v závěru loňského roku ve čtvrti Třebeš. Startovacím bydlením chce město pomoci mladým lidem, kteří v Hradci pracují, ale kvůli vysokým cenám bytů a pronájmů mají zatím problém s pořízením bydlení. Radnice tím chce získat nové obyvatele města.

V nabídce je 19 bytů jednopokojových a 58 dvoupokojových. Výrazně větší zájem je o dvoupokojové byty. Přihlášku na ně si podalo 328 zájemců. O jednopokojové byty se uchází 45 žadatelů. Výstavbou 72 bytů za 115 milionů korun v Třebši radnice zároveň dokončila projekt startovacích bytů. Projekt začal před pěti lety a celkem radnice pořídila přes 170 startovacích bytů.

Podmínky získání startovacího bydlení jsou přísné. Nájem bytu může dostat jen člověk do 32 let. Jeho příjem musí být nejméně 70 procent průměrného platu v Česku. Žadatel také nesmí být dlužníkem města a nesmí mít vlastní nemovitost k bydlení. Trvalý pobyt v Hradci Králové není podmínkou.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Losování proběhne za dozoru notáře i veřejnosti. V osudí bude 373 pinpongových míčků - co míček, to žádost. Taženo bude 77 míčků.

Nájemce bytu platí zvýhodněné nájemné 21 korun za metr čtvereční za měsíc. Ve městě je přitom regulované nájemné přes 70 korun za metr čtvereční a tržní je kolem 100 korun. Byt se přiděluje jen na tři roky. Možné je prodloužení nájmu o rok, ale už za výrazně vyšší nájemné. Radnice věří tomu, že za tři roky se nájemníci vzmohou natolik, že si budou moci pořídit vlastní bydlení.