Karlovy Vary chtějí linku do Vídně

Karlovy Vary – Hodně ostrou reakci opozice si vysloužila radnice v Karlových Varech za nápad dát víc než milion korun z rozpočtu na takzvané rozlítání nové linky do Vídně. Podle opozice by v době úspor nemělo vedení města mrhat veřejnými penězi na nejistý projekt, který prý může městu i ublížit. Vedení radnice něco takového odmítá. Podle některých hlasů se město navíc vystavuje soudním sporům s jinými leteckými společnostmi, které podobnou podporu z veřejných peněz nedostaly.

Nová letecká linka bude odvážet bohaté lázeňské klienty na nákupy do Vídně. Vznikne díky penězům daňových poplatníků a ublíží obchodníkům, protože přijdou o zisky. Tak vidí problém opoziční zastupitelé. „Nabízí se otázka, zda je dobře, že naši návštěvníci, kteří mají nechat své peníze v Karlových Varech, pojedou nakupovat do Vídně a tady si zaplatí jenom pobyt a stravu,“ prohlásil opoziční zastupitel města Martin Zeman (ČSSD) a bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD) doplnil: „Je neuvážené vyhazovat milion a 300 tisíc korun na to, že se zřídí linka z veřejných prostředků občanů města Karlovy Vary.“

Podle bývalého náměstka se město navíc vystavuje soudním sporům s jinými leteckými společnostmi, které se musely na trhu prosadit bez podpory z veřejných peněz. Primátor Petr Kulhánek (KOA) nesouhlasí, podle něj nejde o přímou dotaci: „Je to v podstatě záruka za to, že pokud v průběhu toho testovacího období vznikne na lince nějaká provozní ztráta, tak ta půjde z našeho podílu.“ Náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) potvrzuje, že o linku do Vídně má zájem soukromá společnost, podrobnosti jejího financování však ještě nezná: „To je, jako když stavíte jakoukoliv továrnu, máte jakýkoliv nový nápad nebo podnik. Prostě vždy je tam míra rizika.“ Největší riziko podle náměstka nese letecká společnost. Primátor Karlových Varů věří, že nová linka přiláká do lázní další klienty, kteří Vídeň používají jako důležitý dopravní uzel. „Je to ten první krok, abychom zvýšili prestiž a provoz Karlovarského letiště,“ dodal Petr Kulhánek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

O nejasnostech kolem nové letecké linky do Vídně budou opoziční zastupitelé s vedením města diskutovat na jednání 26. ledna.

Karlovarské letiště
Zdroj: ČT24