Pardubická záchranka dostala nové sanitky

Pardubice - Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje se může pochlubit šesti zbrusu novými sanitkami. Ve vozovém parku vystřídají zastaralá a poruchová auta, se kterými měli záchranáři dlouhodobě problémy především ve špatně dostupných oblastech. Za nové sanitky zaplatil kraj patnáct milionů korun.

Pro lidi v centru Pardubic to byla nevídaná podívaná. Ke krajskému úřadu se blíží konvoj šesti moderních sanitek, každá za dva a půl milionu korun. V garážích nahradí původní zastaralé typy. Nově zakoupené sanitky jsou čtyřkolky a budou sloužit hlavně v těžko přístupných oblastech, jako je Hlinsko, Moravská Třebová nebo Ústí nad Orlicí. „Všechno už je připravené. Navíc dostaneme nové defibrilátory, takže se na to těšíme,“ komentuje nové vybavení lékař Zdravotnické záchranné služby Pardubice Dalibor Kupka. 

Sanitky jsou podstatně vyšší než dosavadní auta. Vedení záchranky odmítlo kritiku anonymních stěžovatelů, kteří na internetu varovali, že se nevejdou do garáží. „Ta auta se tam, kam potřebuji, bez problémů vejdou,“ oponuje ředitel pardubických záchranářů Pavel Svoboda.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Obnova sanitek znamená vyřazení nejstarších a nejdéle sloužících aut záchranářů. Pokud to technický stav dovolí, pomáhat budou dál, ale jinde. „Ty sanitky, které nyní jezdí v nejostřejším provozu, se posunou na zálohy. Starší sanitky nabízíme dopravním zdravotním službám nebo společnostem obecně prospěšným,“ vysvětluje pardubická radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová. 

V Pardubicích tak například jednu sanitku využívají strážníci pro přepravu opilců a bezdomovců. „Městské policii ta sanitka výrazně pomáhá. Další starší sanitní vůz používá jako tzv. zvířecí sanitku,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.   

Už teď Pardubický kraj ladí výběrové řízení na dodávku dalších sanitek včetně aut pro tzv. systém rendez-vous. V rozpočtu je na ně připraveno patnáct milionů korun.