Novojičínské sestry se obávají o práci

Nový Jičín - V souvislosti s akcí lékařských odborů Děkujeme, odcházíme se o svůj osud začínají vážně obávat i zdravotní sestry. Pokud totiž lékaři 1. března opravdu nepřijdou do práce, budou muset zůstat doma i ony. Například v novojičínské nemocnici se to týká více než dvou set sester, protože výpověď tam dalo čtyřicet procent lékařů. Netýká se to ale gynekologie. Ta jako jediná z krajských nemocnic tvrdí, že bude fungovat.

Nemocnice nemůže fungovat bez doktorů, ale ani bez sester. Výpověď sice nedaly, ale od 1. března zřejmě budou muset zůstat doma. „Sestry jsou v hodně velkém ohrožení, protože jsou některé samoživitelky a samozřejmě to bude mít ekonomický dopad na jejich rodiny,“ tvrdí Hana Přádková z urologického oddělení novojičínské nemocnice. „V naší nemocnici se to týká zhruba dvou set sester, naše kapacity neumožňují najít jim jinou práci, takže nezbývá nic jiného, než je propustit,“ potvrdila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Marie Jurošková.

Podle sestry Hany Přádkové lékaři, kteří dali výpověď, jejich situaci vůbec neřeší. „Oni si vůbec nepřipouští, že to dopadne špatně, pořád doufají, že to dopadne dobře,“ říká. Pokud se do 1. března nic nezmění, novojičínská nemocnice bude jediná z krajských nemocnic, která bude přijímat nastávající maminky. „Ta péče bude zajištěná, ale musím jednoznačně říct, že nejsme schopni a nebudeme schopni brát těhotné pacientky z jiných zařízení nebo odjinud,“ varuje primář porodnicko-gynekologického oddělení Pavel Bartoš.

„Pokusíme se oslovit obvodní lékaře, zda by nám v určité kritické situaci nevypomohli,“ říká primář dětského a novorozeneckého oddělení Miroslav Kobsa. Bez omezení bude fungovat i neurologie. Výpověď tady nedal ani jeden lékař. „Jednoznačně jsme se shodli, že chceme neurologické oddělení zachovat a podle toho jsme se k tomu postavili,“ řekl primář neurologie Miroslav Melichařík. Ředitel nemocnice tvrdí, že i když opravdu odejde čtyřicet procent lékařů, péči na všech klíčových odděleních lidé z Novojičínska dostanou.