Na jihu Čech hrozí slučování škol

Tábor/Písek – Jihočeský kraj navrhuje do roku 2020 sloučit nebo zrušit některé střední školy. V Táboře i v Písku tato koncepce okamžitě vyvolala negativní reakce. Krajský úřad kritizují také představitelé škol, rodiče i studenti. Důvodem, proč se kraj redukcí středních škol zabývá, je úbytek studentů, počty žáků devátých tříd totiž klesají. Kraj se snaží také ušetřit za provoz, školy, které se potýkají s menším zájmem a mají podlimitní stav žáků ve třídě, potřebují dofinancovat. Jedním z rozhodujících kritérií proto bude, zda škola sídlí ve vlastní budově, nebo je v nájmu.

Zástupci Obchodní akademie v Táboře dnes na krajský úřad dorazili osobně, k návštěvě jednoho z radních je vedla obava ze sloučení se zemědělskou školou. „Je to naprostý nesmysl,“ prohlásil předseda školské rady OA Tábor Libor Hrubý a učitelka školy Alena Jandlová doplnila: „Nelogické. Vedlo by to k likvidaci kvalitní obchodní akademie.“ Radní Jihočeského kraje Jana Krejsová (ČSSD) však podotkla: „Není to schválené! Máme to v návrzích, momentálně se tedy diskutuje.“ S tím však rodiče žáků OA Tábor nesouhlasí. „Ty informace byly skutečně takové, že o celé věci už je rozhodnuto. Bylo stanoveno pevné datum, a to 1. 1. 2012, kdy by mělo dojít ke sloučení škol,“ potvrdil Martin Nešuta a předseda školské rady OV Tábor Libor Hrubý zdůraznil: „Dokonce i s vedením, což je naprosto neslýchané!“ Postup krajské radní zodpovědné za školství se nelíbí ani náměstkovi hejtmana kraje Martinu Kubovi (ODS), u kterého si zástupci obchodní akademie stěžovali: „Pokud zvolila takovýto přístup, je to pro nás naprosto nepřijatelné.“

I v Písku podle prvního návrhu měla zaniknout obchodní akademie. A také zdravotnická škola. Jedna sloučením se školou lesnickou, druhá se zemědělskou. „Což je naprosto šílený plán. Ty školy jsou téměř plně obsazené, studenti mají vysoké uplatnění,“ zlobí se starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD). Jana Krejsová však nesouhlasí: „Na trhu práce je daleko menší zájem o tyto netechnické obory.“ Důvodem, proč se kraj redukcí středních škol zabývá, je úbytek studentů. Dalším důležitým kritériem je ale také to, zda škola sídlí ve vlastní budově, nebo v nájmu. „My se na to musíme dívat jako hospodáři, tedy abychom provozní náklady dokázali i jako kraj zaplatit,“ dodala radní Krejsová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V celém kraji je více než 70 středních škol. Slučování a rušení tříd by se podle radní Jany Krejsové mělo týkat asi šesti.

Krajský úřad v Karlových Varech uvažuje o zrušení středních škol a učilišť v Nejdku, Chodově, Aši a v Lokti.
Zdroj: ČT24