Stavební buňky slouží dál - nádraží Liberec zůstává bez oprav

Liberec - Cestující se většího pohodlí na autobusovém nádraží v Liberci brzy nedočkají. Stavba nové odbavovací budovy za 70 milionů korun se po letech příprav odkládá. Nezískala totiž dotaci z fondů Evropské unie. Potíž podle magistrátu může být i v tom, že nádraží vlastní soukromá firma. „Veškerá naše tříletá snaha plus investice, které jsme do toho vložili, přišly vniveč,“ říká Jan Konopásek, ředitel Autobusového nádraží Liberec.

Už 20 let slouží jako zázemí pro cestující i řidiče autobusů stavební buňky. Původně provizorní řešení zůstane zachováno i v budoucnosti. Na stavbu odbavovací budovy za 70 milionů korun s čekárnami, restaurací a dalšími službami není dost peněz. Evropská unie je nedá a majitel nádraží tolik nemá.

Na nádraží zajíždí 150, v pátek téměř 200 spojů, denně tudy projdou odhadem čtyři tisíce cestujících. „Pokladny jsou dobré, ale čekání je horší,“ popisuje stav nádraží jeden z cestujících.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Problém je ten, že autobusové nádraží má soukromého vlastníka. Město by muselo začít aktivně jednat. A vzhledem k finančním možnostem města to teď nevidím jako reálné,“ říká Jan Korytář (Změna pro Liberec), primátor města.

Pohodlí se dočkali jen cestující vlakem. Opravy liberecké železniční stanice stály zhruba 200 milionů korun. Majitel autobusového nádraží nyní zvažuje úspornou variantu, o termínu stavby nespekuluje.