Úpice uhájila své gymnázium

Hradec Králové - Gymnáziu v Úpici na Trutnovsku hrozilo ještě před nedávnem kvůli úsporným opatřením královéhradeckého hejtmanství zrušení. Zdejší radnice se ale rozhodla jedinou střední školu ve městě od kraje převzít a tím ji zachránit. Podobná hrozba ale stále visí i nad dalšími školami v regionu.

Od začátku letošního roku má Úpice vlastní městské gymnázium. Je jediným městem v Královéhradeckém kraji, které se takto vypořádalo s takzvanou optimalizací krajských středních škol. Místní škole totiž hrozilo sloučení s trutnovským gymnáziem a postupný zánik. „Tímto krokem došlo ke zklidnění situace a i pro rodiče je to větší jistota. My už konečně můžeme více učit než se stále zabývat existenčními problémy,“ vysvětluje ředitelka Městského gymnázia a střední odborné školy Úpice Irena Dobiasová.   

Městskou pokladnu přijde provoz gymnázia a střední odborné školy ročně na dva miliony korun. Peněz ale v Úpici podle starosty litovat nebudou. „Myslíme si, že je to dobrá investice už tím, že se zachová určitá úroveň města,“ vysvětluje rozhodnutí úpické radnice starosta Jaroslav Hůlek.   

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Na středních školách v Královéhradeckém kraji je v prvních ročnících asi šest tisíc volných míst. Ředitelka úpického gymnázia se ale nezájmu studentů neobává. „Díky zklidnění situace a stabilizování školy už máme plný počet žáků v oboru veřejně-správní činnost v prvním ročníku,“ informuje Irena Dobiasová.   

Proti rušení svého gymnázia nedávno přímo v budově hejtmanství protestovali také například studenti z Hořic. Jejich školu se ale zachránit nepodařilo a zůstane jednou z obětí krajských škrtů. Optimalizace se v Královéhradeckém kraji dotkne celkem patnácti škol. Šestnáct tříd v prvních ročnících zůstane od září prázdných.