Výtahy vyšly Krnov draho, dostal za ně pokutu

Krnov - Krnovská radnice musí zaplatit pokutu 150 tisíc korun. Městu ji udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zkontroloval výstavbu výtahů v krnovské nemocnici a našel v zadání zakázky několik chyb. Město navíc podle něj neuchovalo potřebnou dokumentaci. Vedení města ale jakékoliv závažné pochybení odmítá a proti rozhodnutí se okamžitě odvolalo. Úřadu nechce zaplatit ani korunu.

Jádrem sporu jsou tři výtahy, které město zrekonstruovalo v hlavní budově krnovské nemocnice v letech 2008 a 2009. Na rekonstrukci totiž dostalo devítimilionovou dotaci, jejíž řádné využití nyní zkontroloval právě antimonopolní úřad a nalezl chyby.

„Nedodrželi zákon o veřejných zakázkách, ta pokuta jim byla udělena za to, že nesplnili povinnost uchovat dokumentaci k zakázce po dobu 5 let od uzavření smlouvy. Neměli uzavřenou smlouvu v souladu s návrhem v nabídce vybraného uchazeče,“ upozornil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Chyb ale podle něj bylo více. Krnov například mezi hodnotící kritéria zařadil i reference, tedy zkušenost firem z obdobných zakázek, což nelze. Dále prý není zcela jasný způsob vyhodnocování nabídek.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Alena Krušinová, starostka Krnova

„Byly nám vytčeny pouze formální chyby, že město, které získalo dotaci, neprovedlo výběrové řízení a dovolilo si to vývěrové řízení zadat nemocnici.“

Zatímco úřad považuje chyby za závažné, město i vedení nemocnice je považuje pouze za formality, které nijak neohrozily nakládání s veřejnými penězi. „My jsme se nedopustili prakticky žádné chyby. Vzhledem k tomu, že původním příjemcem dotace byla nemocnice, začali jsme organizovat výběrové řízení, aby se o dotaci nepřišlo. Nemocnice provedla všechno podle zákona, jednali jsme jak s pověřením města, tak krajského úřadu,“ podotkl ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec.

I když výběrové řízení prakticky organizovala nemocnice, pokutu musí zaplatit město. „Zadavatelem je město Krnov, tudíž město Krnov je nám povinno předložit dokumentaci,“ vysvětlil Rafaj. Město se nejprve snažilo jít na Rafajův úřad s domluvou. Nejednalo prý s úmyslem porušit zákon a žádalo snížení pokuty na 50 tisíc korun. Pak ale otočilo a tvrdí, že pokutu platit nehodlá. „Město zatím nezaplatilo ani korunu, protože my se necítíme vinni, dotaci, kterou jsme dostali, jsme využili účelově a nikdo to nezpochybnil,“ zdůraznila Krušinová.

Rafaj v souvislosti s tím uvedl, že pokuta, kterou město dostalo, je ještě mírná. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může udělit v tomto případě až desetimilionovou pokutu.

Antimonopolní úřad si bere města na paškál poměrně často. Třeba koncem loňského roku potvrdil pokutu ve výši 3 miliony korun pro severočeský Liberec za diskriminační jednání ve veřejné zakázce na svoz komunálního odpadu.

Výtahy přidělaly krnovské nemocnici i městu vrásky.
Zdroj: ČT24