Nový územní plán přinese Klatovům další stavební místa

Klatovy - Druhé největší město v Plzeňském kraji – Klatovy - zpracovává nový územní plán. Ten starý pořídilo totiž už před 17 lety. Od té doby se změnily zákonné požadavky, a tak město musí nejdéle do konce roku 2015 územní plán modernizovat. Do tvorby nového plánu mohou mluvit také občané třiadvacetitisícového města. Ti chtějí hlavně pozemky pro stavbu rodinných domů a více míst k parkování.

„Obce, které mají v současnosti územní plán, potom už nebudou mít nic a má to zásadní dopady na jejich případný rozvoj,“ varoval před úskalím, které by pro město mohl znamenat rok 2015 vedoucí odboru výstavby a územního plánování Klatovy Pavel Boublík.

Ze strany občanů je poptávka především po nových stavebních parcelách. Zájem mají i developeři, kteří teď stavební pozemky v Klatovech a okolí prodávají až za cenu okolo 1 800 korun za metr čtvereční. Město se jim snaží vyjít vstříc. „Snad je to dobře vidět třeba na příkladu Sobětic vzdálených kilometr od Klatov, kde díky změně územního plánu vznikne poměrně rozsáhlá lokalita pro výstavbu bytových domů,“ podotkl místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS).

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Krom toho si obyvatelé Klatov stěžují třeba na nedostatek parkovacích míst nebo špatnou dostupnost sídliště Domažlické předměstí. Nový územní plán Klatov není připravován jen pro samotné město a nejbližší okolí, ale pro celé správní území. Podle místostarosty města vyjde na čtyři až pět milionů korun. Hotov by měl být do konce roku 2014.