Husův domek může žádat o dotaci na opravu

České Budějovice - Husův domek zůstane i v dalších letech husitské církvi. Nová radnice v Husinci, které památník patří, smlouvu o pronájmu měnit nebude. Vypovězení smlouvy požadovala opozice a výhrady k ní měl i starosta. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta rozhodnutí radnice vítá. Připravuje rekonstrukci chátrajícího objektu. Podle úředníků ministerstva kultury teď může žádat o peníze z havarijních fondů.

Přetahování o Husův domek končí. Nový starosta smlouvu, kterou uzavřel jeho předchůdce, nezruší. Husitská církev tak bude spravovat celý komplex padesát let. „Ta smlouva se mi nelíbí, ale je to určité východisko,“ připouští starosta Husince Ludvík Friedberger. 

Opozici se to ale vůbec nezamlouvá. Tvrdí, že radnice dala od domku ruce pryč a ztratila jakoukoliv kontrolu nad případnou rekonstrukcí. „Na padesát let jsme přišli o domek a to je zejména pro další generace problém,“ tvrdí opoziční zastupitel Jaroslav Neužil. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Patriarcha se snaží vášně zklidnit. V pronajatém areálu už začaly opravy. Vybraná firma před zimou stačila zrekonstruovat jednu ze střech, nové jsou i okapy. „Museli jsem domek začít opravovat, střecha objektu je v havarijním stavu,“ vysvětluje patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. 

Domek trpí i během letní sezony. Omítka nedrží, dovnitř zatéká, na zdech se objevuje plíseň. „Dotknete se stěny a všechno padá,“ ukazuje bývalý starosta Husince Robert Klesner. 

Předloni radnice vyčíslila opravu na dvanáct milionů korun. Podle zástupců kraje bude ale tato částka vyšší, přesáhne minimálně dvacet milionů. Počet návštěvníků tohoto historického objektu přitom každý rok klesá. Loni sem zamířilo necelých pět tisíc lidí.