Komise doporučuje tři adepty na ředitele NP Šumava

Praha – Výběrová komise ministerstva životního prostředí dnes po několikahodinovém jednání doporučila ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi na funkci ředitele Národního parku Šumava tři uchazeče. Jak potvrdila tisková mluvčí ministerstva Michaela Jendeková, jde konkrétně o Pavla Kitzbergera, Jiřího Mánka a Jaroslava Obermajera. Ministr dnes v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce ale nevyloučil, že by mohl být vybrán i někdo jiný. Chalupa v pořadu obecně naznačil, že nový ředitel by měl být znám do 30. dubna, kdy končí současný návštěvní řád parku.

Kitzberger (1965) je ředitelem ORBIS VIRIDIS o. p. s. projekty EU, propagace lesního hospodářství, Mánek (1972) byl náměstkem ředitele Národního parku Šumava a nyní je manažerem České televize a Obermajer (1961) je vedoucím Správy CHKO Český kras.

Finální trojice vzešla z deseti kandidátů, kteří se dostali do finále z 23 uchazečů přihlášených do výběrového řízení. Nového ředitele měl k 1. lednu jmenovat ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který ale kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí rezignoval.

Křeslo šéfa je volné od listopadu

Nový ředitel Správy NP a CHKO Šumava nastoupí do funkce po Františku Krejčím, který odešel z čela národního parku dobrovolně na začátku listopadu. Sám tvrdil, že nechce překážet při jednáních o nové koncepci Šumavy. Navíc necítil dostatečnou podporu ze strany ministra životního prostředí, který mu vyčítal hlavně bezzásahové hospodaření v nejvzácnějších částech parku.

S kritikou Krejčího nešetřil ani Jihočeský kraj a šumavští starostové, kterým vadil přístup Krejčího k odstraňování polomů po orkánu Kyrill. Hospodaření v parku je problém i podle současného ministra Tomáše Chalupy. „Já bych rád viděl komplexní řešení, hlavně aby nebylo krátkodobé. Jeho součástí je i jmenování nového ředitele,“ uvedl Chalupa.

Za necelých dvacet let existence Národního parku Šumava se na křesle ředitele vystřídalo už pět lidí. Teprve na šestého v pořadí by měl čekat kromě nové koncepce i nový zákon o Národním parku Šumava.

František Krejčí
Zdroj: ČT24