Rodiny v Hrádku se dočkaly prvních povodňových domků

Hrádek nad Nisou - Prvních osm rodin si převzalo v Hrádku nad Nisou povodňové domky. Stavěly od podzimu a jejich montáž trvala tři měsíce. Hrádek nad Nisou byl během srpnových povodní v Libereckém kraji jedním z nejpostiženějších míst. Voda zasáhla na pět set nemovitostí, řada domů musela být stržena. Výstavba všech bytů stála 19 milionů.

Domky se montovaly od podzimu. Podle původních představ radnice se do nich nájemníci měli nastěhovat už v prosinci. „Původní termín byl těsně před Vánoci, ale vzhledem k tomu, že domky musely být zkolaudovány jako pasivní a plnit energetický standard, bylo třeba je přetěsňovat. Asi o měsíc se to zpozdilo,“ vysvětlil hrádecký starosta Martin Půta.

Jedna z rodin ještě zvažuje, že se bydlení v povodňovém domku vzdá; rozhodne se do konce týdne. Město by v takovém případě dalo byt k dispozici dalším zájemcům. Pořízení domků přišlo na 19 milionů korun. Zhruba polovinu nákladů pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Město se také uchází o peníze z programu Zelená úsporám.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Lidé se mohou těšit na 3+kk

Rodiny se nastěhovaly do bytů o rozloze 65 metrů čtverečních se třemi pokoji a kuchyňským koutem. Za byt budou městu platit 3,5 tisíce korun měsíčně. Dvojdomky jsou postaveny v pasivním standardu, s využitím řízeného větrání s rekuperací. Lidé, kteří je budou mít v nájmu, by díky tomu měli výrazně ušetřit na vytápění. Náklady na energii by neměli překročit 20 tisíc za rok.

Hrádek nad Nisou byl v době záplav jednou z nejpostiženějších obcí v Libereckém kraji. Ničivý živel v Hrádku zasáhl bezmála pět stovek nemovitostí a některé domy proto musely být strženy.