Malotřídka ve Třech Sekerách se stále drží

Mariánské Lázně - Malotřídka ve Třech Sekerách na Mariánskolázeňsku úspěšně uhájí svou existenci. K zápisu do první třídy přišlo jedenáct dětí. O tři víc než loni a o šest víc než předloni. Vesnice už léta bojuje o každého prvňáka s velkými školami v okolí. Je to boj s mýtem, že takové školy jsou lepší. Teď se ale ve Třech Sekerách názor pomalu obrací.

Ve vybavení malotřídka za většinou velkých škol nezaostává. Počítačová učebna, relaxační místnost, interaktivní tabule a další pomůcky, to všechno tady pořídili z evropské dotace na začleňování dětí se specifickými poruchami učení do kolektivu. „Škola je dobrá nejenom pro děti s poruchami učení. Děti v ní mají i více času,“ řekla Ivana Knedlíková, ředitelka ZŠ Tři Sekery. Škola ve Třech Sekerách využila tuto dotaci jako jediná v regionu.

Dagmar Strnadová (ODS), starostka Tří Seker:

„Škole se daří přesvědčovat rodiče, aby do ní dali děti, hlavně tím, že má dobrou pověst.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Malotřídka ve Třech Sekerách zaznamenala při letošním zápisu po letech úspěch. Budoucího prvňáka s lehčí poruchou učení přihlásila do Tří Seker rodina z Mariánských Lázní. Jen jedna místní rodina dala pro svého prvňáka přednost škole ve městě. Ostatní dávají přednost své škole. „Nepovažuji posílání dětí do velké městské školy za moc bezpečné,“ řekla matka budoucího prvňáka Natálie Zábranská.

Škola má 28 žáků. Podle normativů by na ní měli působit dva učitelé, placení ze státních peněz. Ve vesnici se rozhodli zaměstnat alespoň na částečný úvazek ještě učitele třetího. Přes půl milionu na jeho plat dává radnice.