Pardubické školky mapují alarmující radioaktivitu

Pardubice – Základní a mateřské školy na Pardubicku se potýkají se zvýšeným výskytem radonu, kraj má proto v úmyslu znovu hodnoty proměřit a zjistit, nakolik se zvýšené hodnoty radioaktivní látky naměřené loni v pětině prověřovaných školek změnily. Plyn se uvolňuje z geologického podloží, město už proto vypsalo tendr na dodavatele vzduchotechniky, která by měla pomáhat s odvětráním. S městem spolupracují Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ČVUT a Státní ústav radiační ochrany.

„U první školky se potvrzuje, že plyn opravdu uniká z geologického podloží, jak jsme předpokládali. Očekávám, že tomu tak bude i u jiných školek,“ potvrdil pro ČT náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD). Takové zjištění vyvrací domněnky, že za zvýšenou koncentraci radonu může zateplování školek. Speciální měřicí přístroje sbírají údaje v hernách i kancelářích za plného provozu.

Ředitelka jedné z dotčených pardubických MŠ Jarmila Paseková věří, že původně naměřené vysoké hodnoty byly neměřeny v extrémních podmínkách. „Týden bylo zavřeno a nevětralo se,“ zvažuje ředitelka další možnosti. Měřiče radonu nechalo město preventivně rozmístit i v ostatních základních a mateřských školách. Na výsledky jsou zvědaví hlavně tam, kde zvýšené hodnoty nežádoucího plynu experti poprvé zjistili.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle slov Jindřicha Taubera probíhá výběrové řízení na zhotovitele odvětrávání ve školách. „Cena by se měla pohybovat kolem maximálně sta tisíc na jednu školku,“ dodal náměstek. S výsledky posledního měření výskytu radonu by měli být rodiče informováni městem, případně dotyčnými mateřskými školami.