Bude v Olomouci Středoevropské fórum?

Olomouc - Nad projektem Středoevropského fóra v Olomouci se vznáší otazníky, minulý týden totiž padl ambiciozní muzejní plán, když komise ministerstva kultury rozhodla o vyřazení Muzea umění z programu, kde mohlo získat dotace na stavbu. Z hanácké metropole teď na adresu ministerstva zaznívá kritika a do města se chystá na návštěvu ministr kultury Jiří Besser (TOP 09).

Měla to být ojedinělá expozice výtvarného umění střední Evropy. V architektonicky odvážné budově v proluce vedle Muzea umění počítal projekt také s mezinárodním badatelským centrem. Teď je jisté, že Středoevropské fórum v takové podobě v Olomouci nebude. „Slibovali jsme si od toho hrozně moc. Jak pro Olomouc, tak pro celou naši zemi i pro celou středoevropskou kulturu,“ říká smutně ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal. O tom, co se Středoevropským fórem dál, budou jeho tvůrci a také zástupci města a kraje jednat s ministrem kultury začátkem února.

„Já se chystám docela vážně mu sdělit, že mám dojem, že si z nás ministerstvo kultury dělá léta legraci a že takový Kocourkov by už v České republice neměl pokračovat,“ rozčiluje se primátor Olomouce Martin Novotný. „Pan ministr je samozřejmě na debatu v Olomouci připraven a rád to všechno osobně vysvětlí,“ uvedl pouze tiskový mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Téměř pět let tvrdé práce a miliony korun, které padly za výkup pozemků a některých výtvarných děl, pohřbila komise ministerstva kultury v závěru minulého týdne. A to kvůli důvodům, které v Olomouci stále nechápou.

„Vyskytuje se tu otázka takzvané veřejné podpory, což souvisí s konkurenceschopností našeho projektu vůči evropským zemím i v rámci ČR,“ řekl ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal. „Tento projekt by v podstatě neměl šanci na půdě EU uspět a ministerstvo kultury, potažmo ta komise, která o tom rozhodovala, neměla na výběr,“ tvrdí mluvčí ministerstva kultury Brunclík. Činnost Středoevropského fóra bude podle ředitele muzea Pavla Zatloukala pokračovat. Instituce jako taková totiž existuje od roku 2008, kdy její založení v Olomouci podepsali ministři kultury Visegrádské čtyřky.