Kontrolují jádro – jsou jediné tři ve střední Evropě

Dukovany (Třebíčsko) – V jaderných elektrárnách zemí středoevropského prostoru pracují na nejpřísněji sledovaných pozicích kontrolních fyziků jen tři ženy, a všechny v České republice. Jedna z nich působí v jaderné elektrárně Temelín, další dvě nově pracují v Dukovanech. Julie Krsková a Monika Mervartová musely pro výkon této mimořádně zodpovědné práce projít kromě studia jaderné energetiky i náročnými psychotesty, jejichž úspěšnost je jedna ku deseti.

„Jedná se o zhruba šestihodinový test, kdy se zjišťuje psychická vyrovnanost i schopnosti jako je analytické myšlení,“ podotkla na adresu testů kontrolní fyzička z Dukovan Julie Krsková. Fyzika ale prý byla její oblíbený školní předmět a práce v jaderné elektrárně jejím snem. Stejně přísné podmínky platily i pro Moniku Mervartovou z Náchoda, která se kvůli zaměstnání v jaderné elektrárně přestěhovala až na Vysočinu.

Jak vysvětlila Mervartová, kontrolní fyzik musí být u každé manipulace s jaderným palivem. Jeho výměna v reaktorech se provádí jednou za rok, dalších pět let se uschovává v bazénu skladování. Jako použitá se do skladu jaderného odpadu vyváží jen jedna pětina paliva.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)
Monika Mervartová
Zdroj: ČT24