Liberecký kraj tají před veřejností informace z jednání zastupitelstva

Liberec - Liberecký kraj čelí kritice, že na internetu nezveřejňuje informace ze zastupitelstva, přestože to má v jednacím řádu. Veřejnosti tak chybí důležité přílohy, které jednotlivé kroky vysvětlují a konkretizují. Vedení se odvolává na zákon o ochraně osobních údajů. Podle odborníků je to ale jen výmluva. Liberecký hejtman tvrdí, že většina lidí stejně nepotřebuje natolik podrobné informace.

Proč a jak zastupitelé Libereckého kraje rozhodují, se z internetu lidé nedozvědí. Hejtmanství na stránky dodává jen nicneříkající názvy bodů a informaci, jestli návrh prošel, nebo ne. Ke kritice se přidávají i opoziční Starostové pro Liberecký kraj. Zastupitelé podle nich rozhodují o veřejných penězích, a veřejnost tak má právo vědět, kam finance jdou. „Veřejnost se dozví, že se bude projednávat rozpočet, který bude mít ve výdajích a příjmech dvě miliardy korun, ale už se nebude moci podívat, za co budou veřejné peníze utraceny,“ prohlásil opoziční krajský zastupitel Martin Půta.

Podle Půty mohl být Liberecký kraj průkopníkem ve zveřejňování informací a otevřenosti vůči veřejnosti, místo toho se stále více uzavírá a zhoršuje se i informovanost samotných krajských zastupitelů. „Třeba u veřejných soutěží, které schvaluje rada, jsme v minulosti dostávali kompletní informace včetně uchazečů a jejich nabídek, teď už nám předkládají jen vítěze s jejich cenou, nemáme možnost si nabídky sami porovnat,“ poznamenal.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

I dnes se kvůli nedostatečným informacím strhla na jednání zastupitelstva ostrá diskuze v případě jmenování zástupce kraje na valnou hromadu Krajské nemocnice Liberec. Nejen, že v návrhu nebylo datum konání hromady, zastupitelé ale nedostali ani její program. „V takovém případě nemám o čem hlasovat,“ upozornil bývalý liberecký primátor Jiří Kittner z opoziční ODS. Podobně se vyjadřovali i starostové. Bod nakonec prošel, 13 zastupitelů z 45 se ale hlasování zdrželo.

Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy:

„Liberecký kraj zveřejňuje usnesení zastupitelstva mizerně. Ve srovnání s ostatními kraji by to pro něj dopadlo velmi špatně.“

Kraj se odvolává na zákon o ochraně osobních údajů. Kdyby měl veškeré materiály zveřejňovat, museli by v nich být začerněné právě všechny osobní údaje. Na to by prý kraj potřeboval celý nový odbor. To si ale poradce Kužílek nemyslí. „Kraje v podstatě neprodávají jednotlivcům, takže si myslím, že je to výmluva,“ podotkl Kužílek.

Doteď ale na kraji platil jednací řád, který zveřejňování všech informací nařizoval. Kraj tak porušoval své vlastní směrnice. Hejtman proto navrhl nový jednací řád, který neinformování na internetu umožní. „Změna, která se má dnes projednávat, má tento stav legalizovat, zveřejňovat se tak bude jen to, co vedení kraje posvětí,“ konstatoval Půta.

Podle hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera, ale naprostá většina obyvatel nepotřebuje takto podrobné informace. „V případě, že si občan o ně zažádá, tak je samozřejmě dostane,“ řekl hejtman.

  • Liberecký kraj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2189/218809.jpg
  • Hlasování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2273/227254.jpg