Skládka na Zebíně u Jičína se dočká rekultivace

Jičínsko – Bývalá skládka odpadu pod vrchem Zebín u Jičína přestane ohrožovat své okolí. Město na její rekultivaci získá dotaci až 77 milionů korun, přičemž samo se na financování musí podílet deseti procenty. Někteří opoziční zastupitelé ale předpokládané náklady na rekultivaci považují za přehnané.

Úpatí vrchu Zebín u Jičína ukrývá odhadem až 200 tisíc tun odpadu. Ten se sem oficiálně vozil v sedmdesátých a osmdesátých letech, později načerno. Průzkumné vrty v okolí skládky podle odborníků ukázaly, že odpad ohrožuje podzemní a hlavně povrchové vody, jak říká vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Jičín Jana Mušková.

Skládku by tedy měla překrýt nepropustná fólie tak, aby se zabránilo jejímu dalšímu vymývání vodou z dešťů a tajícího sněhu. Následovat by mělo její osázení. Že je taková rekultivace potřeba, na tom se zastupitelé Jičína shodli. Rozcházejí se ale v pohledu na předpokládané náklady.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Výběrové řízení bude teprve následovat a v tuto chvíli je tedy předčasné debatovat o tom, zda je to drahé,“ nechal se slyšet starosta Jičína Martin Puš (ODS). Radnice předpokládá, že by rekultivace skládky mohla začít ještě letos a skončit v příštím roce.