Kdo bude obsluhovat špičkové přístroje v pardubické nemocnici?

Pardubice - Pardubická nemocnice koupila dva nové počítačové tomografy na magnetickou rezonanci. Špičkové přístroje bezmála za 94 milionů mají zlepšit péči o pacienty a zkrátit čekání na vyšetření. Pokud už za pár týdnů doktoři z nemocnice odejdou, moderní přístroje nebude mít kdo obsluhovat, varují lékaři. Přímo na radiodiagnostickém oddělení chce totiž podle odborářů odejít polovina doktorů. Nicméně nové přístroje a především magnetickou rezonanci lékaři podepsaní pod výzvou Děkujeme, odcházíme uvítali. Pro nemocnici totiž znamenají další zdroj příjmů, které předtím končily u soukromé firmy.

Dosud špičkovou magnetickou rezonanci využívala pouze soukromá firma. Nyní je tento postup umožněn i lékařům pardubické nemocnice. „Dnes jsme již schopni s touto magnetickou rezonancí vyšetřit celé tělo. To je velký pokrok,“ domnívá se primář radiodiagnostického oddělení Leoš Ungermann.

Nový počítačový tomograf v pardubické nemocnici nahradil zastaralý přístroj, který sloužil dvanáct let a nyní končí ve šrotu. „Tomograf jsme v mnoha milionových částkách opravovali. Byly zde neustálé výluky,“ vysvětlil Martin Šácha, pověřený řízením pardubické nemocnice.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Lékaři výpovědi nestahují

Nové přístroje včetně stavebních prací přišly na bezmála 119 milionů korun. Pětadvacet milionů nemocnice dostala od kraje, zbytek platí ze svého a na úvěr. Kdo ale bude přístroje obsluhovat, pokud z nemocnice nespokojení lékaři odejdou, nikdo neví. „Nikdo z lékařů výpovědi nestahuje, takže je otázkou, kdo na nich bude pracovat,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu Tomáš Gottwald.

Přímo na radiodiagnostickém oddělení chce podle odborářů odejít víc než polovina doktorů. „Pokud to dopadne špatně, bude těžké personál zajistit,“ míní primář radiodiagnostického oddělení Leoš Ungermann. Desítky milionů korun na nové vybavení ale nemají podle hejtmana s platy doktorů nic společného. „Jsou to krajské peníze, které přicházejí do nemocnice. Mzdy lékařů jsou placeny z peněz, které dostávají od pojišťoven,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).