V Litoměřicích vznikla potravinová banka, pomůže chudým

Litoměřice - Na severu Čech vznikla první potravinová banka. Banka sídlící v Litoměřicích bude shromažďovat potraviny, kterých je přebytek, jsou neprodejné nebo brzy vyprší jejich záruční doba. Rozdělovat je pak bude do azylových domů, dětských center či mezi seniory v celém Ústeckém kraji. V litoměřické potravinové bance by chtěli už letos shromáždit osmdesát tun potravin. Připouštějí ale, že je zatím více zájemců než dodavatelů.

Ten, kdo bude chtít vařit ze surovin z potravinové banky, se možná neobejde bez slovníčku. První zásilka totiž přišla z Německa. Dál by už měli plnit regály čeští výrobci a obchodní řetězce, které u nás sídlí. „V podstatě již máme nějaké řetězce, které nám nabídly spolupráci,“ řekl Aleš Slavíček, předseda Potravinové banky Litoměřice.

Robert Krejčí, Dům křesťanské pomoci Bethel, Litoměřice:

„I když se bude jednat o potraviny, které budou těsně před dobou spotřeby, tak je můžeme díky našim partnerům okamžitě distribuovat, většina potravin tak bude spotřebována ještě včas.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zakladatelé potravinové banky počítají s lidskou solidaritou. Také ale sázejí na to, že výrobci a obchodníci umějí počítat. „Motivací může být i to, že ušetří peníze, nemusejí likvidovat to zboží, které nám mohou dát,“ konstatovala Martina Schmidtová z potravinové banky.

Potravinová banka ale nespoléhá pouze na velké výrobce a obchodní řetězce. Drobní dárci mohou pomoci tím, že koupí třeba konzervu navíc a přímo v obchodním domě ji darují potravinové bance.

Jídlo z banky pomůže i tam, kde nikdo hlady netrpí. Peníze, které pečovatelská centra ušetří za nákup potravin, mohou použít jinak – třeba na zkvalitňování služeb nebo na dárky.