Sůl nad zlato, říkají silničáři v Moravskoslezském kraji

Frýdecko-Místecko - Silničářům dochází sůl. V Moravskoslezském kraji už spotřebovali více než polovinu zásob připravených na tuto zimu. Sůl navíc dochází i jejím dodavatelům. Vedení kraje proto zavedlo úsporná opatření. Silničáři si přitom letos objednali o 7 tisíc tun více než před rokem.

Sůl nad zlato. Název známé české pohádky se stává v životě silničářů realitou. Počasí v listopadu a prosinci je připravilo o značnou část soli a sehnat novou je velký problém. Začíná se proto šetřit. „Víme, že nedostatek soli je problémem i jiných údržbových organizací. Třeba na Plzeňsku úsporná opatření zavedli už v prosinci,“ tvrdí technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák.

Silničáři v Moravskoslezském kraji si přitom na tuto zimu objednali přes 30 tisíc tun soli, to znamená o 7 tisíc tun více než před rokem. Sklady mají přesto poloprázdné. „Dodavatelé nejsou schopni zabezpečit nový přísun soli, proto jsme museli rozhodnout, že 217 kilometrů silnic druhých a třetích tříd nebude soleno, ale bude posypáváno inertním materiálem,“ potvrdil hejtman MS kraje Jaroslav Palas.

Toto opatření postihne jednu čtvrtinu krajských silnic. Silničáři vybírali ty méně frekventované. V následujících dnech má sněžit jen mírně a v polovině února by se už mělo oteplit. Taková předpověď počasí se silničářům líbí a jen doufají, že meteorologům také vyjde.