Dětská dialýza v Ostravě je na světové úrovni

Ostrava - Už 20 let nemusejí děti z Moravskoslezského regionu, kterým nefungují ledviny, jezdit na dialýzu do Prahy. Pracoviště v ostravské fakultní nemocnici je dnes na světové úrovni a spolu s klinikou v Brně a Praze poskytne okamžitou pomoc všem dětem, které tuto léčebnou metodu potřebují.

Coufalovi žijí v Prostějově. Dcera Terezka má nefunkční ledviny. Na dialýzu do ostravské fakultní nemocnice musí třikrát týdně. „Z Prostějova a zase zpátky nás vozí sanitka, čtyři hodiny trávíme na dialýze,“ říká Renata Coufalová. Tuto metodu začali čeští lékaři používat v roce 1981. „V tehdejší době bylo třeba, aby děti z Moravy, jak z Brna, tak i třeba z Moravskoslezského kraje, byly třikrát týdně dopravovány do Prahy i letadlem,“ vzpomíná předseda České pediatrické společnosti Jan Janek.

Později vzniklo pracoviště v Brně a v roce 1991 v Ostravě. „Začínali jsme v primitivních podmínkách. Od té doby se podařilo vybudovat pracoviště, které snese srovnání se světovými parametry a v některých přístrojích je dokonce předčí,“ říká hrdě přednosta Kliniky dětského lékařství FN Ostrava Radim Hladík. Posun nastal i v tom, že dnes se snaží lékaři, aby děti nemusely na hemodialýzu do nemocnice, ale mohly se léčit doma, metodou peritoneální dialýzy. „Rodiče ji provádějí přes břicho, denně přes noc, přes den můžou děti vykonávat veškeré aktivity, včetně docházky do školy,“ vysvětluje Radim Hladík.

V případě Terezky to ale možné není. „Terezka má dětskou mozkovou obrnu, tak jsme z toho měli strach, jak to bude zvládat, když bude mít něco cizího v těle. Myslím, že to ale zvládá celkem dobře, už si zvykla, že má vyvedeny hadičky jako přívod k přístroji,“ popisuje její maminka Renata Coufalová. „Terezce je 18 let, čeká ji pokračování v dialýze a je na takzvaném waiting listu na transplantaci ledviny,“ řekl přednosta Kliniky dětského lékařství FN Ostrava Radim Hladík. Ročně podstoupí transplantaci ledvin v Česku asi 10 dětí, nejmladšímu pacientovi byly dva roky.