Za neoprávněnou výpověď musí Pardubice zaplatit přes 900 tisíc

Pardubice – Město Pardubice musí zaplatit bývalému zaměstnanci Tomáši Novotnému přes 900 tisíc korun. Bývalý kronikář totiž v roce 2005 dostal výpověď, kterou ovšem později soud označil za neplatnou. Kromě náhrady ušlé mzdy a úroku z prodlení musí město zaplatit i výdaje za advokáta, soudní poplatky a náklady na řízení. Celkem tak město kvůli sporu přijde o 1,1 milionu. Dosud dostal Novotný od města jen šestiměsíční náhradu mzdy.

Dřívější redaktor Radničního zpravodaje a městský kronikář Tomáš Novotný vysoudil u okresního soudu jen menší část peněz, uspěl ale u odvolacího soudu. Tento rozsudek město zaskočil, neboť odvolací soud na základě identických důkazů dospěl k opačnému závěru než soud okresní. Město zatím čeká na odůvodnění rozsudku a zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu. To sice nemá automaticky odkladný účinek, ale je možné o něj požádat, jinak každý měsíc nabíhá téměř 5 000 korun na dalších úrocích. Město navíc kvůli soudním průtahům zvažuje právní kroky i proti České republice.

Spor s Novotný ale není jediný, ve kterém hrozí, že bude muset město platit kvůli neoprávěné výpovědi. V roce 2005 totiž magistrát z funkce odvolal také tehdejšího vedoucího kanceláře primátora Jaroslava Kouta, o náhradě ušlé mzdy zatím není rozhodnuto. Další spor pak skončil mimosoudním vyrováním, které město přišlo na 240 tisíc korun. Právník Zbyněk Holec byl propuštěn pro nadbytečnost, soud však konstatoval neplatnost výpovědi. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Neplatné výpovědi byly dány za působení dřívějšího tajemníka města Stanislava Panuše, který už na magistrátu nepůsobí, město ho přimělo k odchodu. I přesto chce současné vedení města zpětně výpověď prověřit a ukázat na viníka s možností právního postihu. „Já si myslím, že je to třeba zjistit, i když ti lidé už na magistrátu nepracují. Protože zastupitelé mají právo vědět, kdo je za to zodpovědný,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP).