Valašské Meziříčí se konečně dočká hráze

Valašské Meziříčí – Ve Valašském Meziříčí bude letos po mnoha urgencích dokončena protipovodňová hráz. Před 14 lety byly pod vodou všechny domy ve městě, rozbouřené Bečvě se nedalo ubránit. Loni v květnu bylo nebezpečí znovu reálné. Obyvatelé čtvrti Juřinka by si mohli oddechnout už na konci srpna.

Stačí výraznější obleva v Beskydech a 50 domů v Juřince obchází obavy. Naposledy vloni na jaře. „Břehové hrany jsou nízko umístěny, každý rok hrozí zaplavení,“ říká Jiří Částečka (ODS), starosta Valašského Meziříčí. Sníh zakrývá už hotovou polovinu hráze, ta druhá ještě chybí, ochrana proto není zdaleka dokonalá.

Pět let stará hráz bude mít své pokračování, hlasování zastupitelů ve Valašském Meziříčí bylo pouhou formalitou. Povodňový klid vyjde na 11 milionů korun, bagry začnou vršit hráz na stoletou vodu už teď v dubnu. Ředitel závodu Horní Morava Povodí Moravy David Fína informoval, že dokončena by měla být do konce srpna letošního roku.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Samotné Valašské Meziříčí je teď chráněno před 20letou až 50letou vodou. Naději na větší garanci mu paradoxně sebralo ministerstvo dopravy, když stavbu obchvatu odložilo až na rok 2019. Silniční obchvat Valašského Meziříčí totiž v určité části tvořil přirozenou ochranu některých ohrožených lokalit, jak dodal David Fína.