Mladá Vožice si zachránila zdravotní středisko

Mladá Vožice – Budova zdravotního střediska v Mladé Vožici původně patřila státu a ten ji chtěl prodat. Město ale o lékaře pod jednou střechou nechtělo přijít. Osm let trvalo, než ji získalo a opravilo. Objekt má novou střechu, okna, zateplenou fasádu a výtah. První opravy se dočkal po více než třiceti letech své existence.

Na poliklinice je celkem osm lékařů. Kromě praktických a zubaře také několik specialistů. Nechybělo moc a všichni si už ordinaci hledali jinde. Stát chtěl budovu prodat. Klíčem k záchraně byla skutečnost, že budovu po třech letech vyjednávání získalo město. Senátor Pavel Eybert (ODS) sdělil, že úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nakonec souhlasil s bezúplatným převodem.

Pro šest tisíc lidí z města a okolí zůstala zdravotní péče pod jednou střechou. „Je to jedna z věcí, kterou jsme povinni lidem při správě města poskytnout,“ říká starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský. Převedení budovy na město vyřešilo ještě jeden problém. Našlo se místo pro nové a potřebné výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Oprava stála čtyři miliony korun. Městský rozpočet ale téměř nezatíží. Velkou část uhradila dotace a částku, kterou si radnice musela půjčit, splatí z nájmu.