Vlakové nádraží v Havířově se dočká rekonstrukce

Havířov – Zchátralá budova havířovského vlakového nádraží se bude rekonstruovat po 40 letech. České dráhy na to chtějí získat evropské peníze. Město se přidá, přímo u nádraží chce totiž vybudovat autobusové zastávky, parkoviště i stání pro taxislužbu. Budova patří mezi stavby vědeckého funkcionalismu.

Objekt vlakového nádraží byl postaven koncem 60. let v tzv. bruselském stylu. Od té doby se na budově téměř nic nezměnilo. Nádražní budova nevyhovuje ani cestujícím, ani Českým drahám. Tak velkou vstupní halu už nepotřebují. Musí ji však vytápět, na čemž by po rekonstrukci chtěly ušetřit.

„Vytvoří se zde komerční prostory, dispozičně se změní i vstupní hala a prostory pro veřejnost tak, aby byly maximálně využity,“ sdělila mluvčí ČD Kateřina Šubová. Do dlouho odkládané modernizace se chtějí ČD pustit díky možnosti získat peníze z EU. Připojit se chce i město.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora Havířova Eduard Heczko (KSČM) uvedl, že změn se dočká i prostor před nádražím. Měl by se stát dopravním uzlem. Z nádraží by se mohlo stát multifunkční centrum. Nový přestupní terminál by do něj zřejmě přilákal i více cestujících. Náklady na přestavbu se odhadují na 120 milionů korun.

O evropské peníze chce Havířov s ČD požádat ještě letos. Modernizace by mohla začít za dva roky.