Má pro Prahu 4 větší cenu billboard než zeleň?

Praha – Desítky stromů musely padnout kvůli plánované rekonstrukci Michelské ulice v Praze 4. Obří billboard umístěný ve stejné linii jako stromy tu ale může stát dál. Obyvatelé Michle se bouří proti zvláštnímu přístupu úředníků radnice Prahy 4 i Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

Podle michelských starousedlíků nemá pro úředníky zeleň na rozdíl od billboardů žádnou cenu. Jak jinak si vysvětlit, že TSK v rámci plánované rekonstrukce Michelské ulice vykácela se souhlasem Prahy 4 desítky stromořadí vzrostlých stromů, ale obří billboard tu nechala. „Dostali jsme zatím jen žádost o kácení, kterou jsme vyřídili, ale ohledně odstranění billboardu jsme žádost nedostali,“ uvedl tajemník MČ Praha 4 Lanny Dudra.

Technická správa komunikací se brání, že o odstranění billboardu, které je k opravě ulice nutné, se stále jedná, jak potvrdil mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Na podivný průběh přípravných prací k rekonstrukci Michelské si na radnici Prahy 4 stěžuje řada občanských sdružení.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Obyvatele zarazilo i to, že TSK stromy teď v lednu porazila, aniž by si byla jistá, že na opravu ulice letos vůbec dostane od hlavního města peníze. Podle vedení radnice je ale ulice v tak špatném stavu, že je její kompletní oprava neodkladná. Místostarosta MČ Praha 4 Jiří Bodenlos informoval, že rozšiřovat se budou kromě silnice také chodníky, vzniknou také bezbariérové přechody. Proběhne prý i velká výsadba na stávající ploše.

Do konce února by měli pražští radní rozhodnout, zda na rekonstrukci ulice poskytnou desítky milionů korun. Pokud ano, TSK se stavbou začne na začátku jara.