Jílovice přijdou o poštu

Jílovice – Spor o poštu se rozhořel v Jílovicích na Českobudějovicku. Pošťáci letos historickou budovu s byty opustí a nikdo neví, co s ní bude dál. To se nelíbí radnici, obává se spekulativních obchodů s budovou. Pošťáci se hájí tím, že v době transformace nemůžou o majetku rozhodovat. Na Českobudějovicku by v dohledné době mělo zaniknout více poboček, podle České pošty nejsou dostatečně výkonné. Lidé se ovšem hlavně bojí toho, že budou muset komplikovaně cestovat tam, kde pošta zůstane zachována.

Tibor Vavroch žije 25 let v jílovické poště. V budově topí, za dvoupokojový byt platí nájem. Zatím neví, zda tady zůstane. Obává se budoucnosti a stěhování, náhradní byt však nehledá: „Nevíme nic. Jestli tady budeme bydlet dál nebo nás vystěhují.“ O nejistotě mluví i další obyvatelé. Radnice jim chtěla pomoci, hodlala budovu získat, zatím ale neuspěla. „Budova je uprostřed návsi a dala by se využít,“ potvrdila starostka obce Věra Jindrová (nez.). Radní chtějí poloprázdnou budovu uprostřed návsi získat zdarma, koupili by ji pouze v krajním případě za maximálně 100 tisíc korun. „Preferujeme bezúplatný převod,“ zdůraznil místostarosta Jílovic Jiří Witzany (SPV).

Majitelé budovy už radnici informovali, že pobočku v červnu zavírají a místo opustí. Co udělají s nájemníky, neřekli. Mluvčí České pošty Marta Selicharová potvrdila, že podobných prázdných domů mají více: „V současné době jsme v transformačním procesu a jsme tedy omezeni v nakládání s majetkem.“ Věra Jindrová však namítá: „Transformační proces může trvat pět let a potom, až to bude celé neopravitelné, to možná nabídnou obci. Ale to my už zájem mít nebudeme.“ Budovu si v roce 1930 postavili místní sami, sloužila původně jako spořitelna a kampelička. Pošťáci se sem nastěhovali až po válce, v posledních pěti letech využívali pouze část přízemí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zástupci České pošty zatím vůbec nedokázali říci, kdy o osudu této budovy rozhodnou. Žádný termín neuvedli.

Spor o poštu se rozhořel v Jílovicích na Českobudějovicku.
Zdroj: ČT24