Škola v Legerce se možná bude stěhovat pod Vyšehrad

Praha – V roce 2003 schválili zastupitelé Prahy 2 jednomyslně zrušení základní školy ve Vratislavově ulici. Dveře budovy se nicméně v nejbližší době pro žáky opět mohou otevřít. Současné vedení Prahy 2 chce do této budovy přesunout celou školu v Legerově ulici. Důvodem je katastrofální vzduch a hluk v okolí školy, která je sevřená dvěma magistrálami. Ze stejného důvodu ubývají škole v posledních letech školáci. Ne všichni rodiče jsou ale zamýšleným stěhováním nadšeni. Hlavním argumentem proti přemístění školy je vzdálenost od bydliště většiny dětí. Budova ve Vratislavově ulici je v současné době pronajímána Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Argumenty naprosto nevyhovujícího životního prostředí školy v Legerově ulici v roce 2003, kdy se odhlasovalo zrušení školy ve Vratislavově ulici, nebyly dostatečné. „My jsme tu diskuzi odstartovali a chci si počkat na nějaké výstupy, na to, co nám rodiče napíšou a na to, jak budou diskuze dále pokračovat. Už teď se nám, myslím, podařilo přesvědčit polovinu rodičů, že by to pro ně mohla být varianta,“ domnívá se radní Prahy 2 Jan Pech.

Vedení radnice Prahy 2 slibuje, že se zasadí o to, aby děti z centra Nového města vozil pod Vyšehrad a zpátky školní autobus. Příslib od magistrátu ale zatím nemá. Velká skupina rodičů teď hrozí, že své děti do Vratislavovy ulice posílat nebude a přehlásí je jinam. To by pak ohrozilo přesun celé školy kvůli nedostatku žáků. Pokud by se ale nestěhovala škola z Legerovy ulice do Vratislavovy, hrozil by jí podle Pecha okamžitý zánik.

Stěhování ZŠ Legerova (zdroj: ČT24)

Základní škola v Legerově ulici přitom není obyčejnou školou. Specializuje se na děti s poruchami učení a lehčími poruchami chování. Nevyhýbá se ale ani bezproblémovým dětem, takže tu dochází k přirozené integraci. Děti sem rodiče vozí i z jiných částí Prahy a výjimkou nejsou ani děti ze středních Čech. Takových škol podle ředitelky školy Jany Páčové není mnoho. „Je to škola, která je z finančního hlediska náročná, protože děti s poruchou potřebují snížený počet žáků ve třídě. To znamená, že jeden pedagog učí menší počet žáků,“ doplnila.

Budova školy mezi Sokolskou a Legerovou ulicí je nově opravená. Škola má tři tělocvičny a prostorné vnitroblokové hřiště. Ve Vratislavově ulici hřiště chybí zcela a tělocvična je jediná. Radní slibují, že do začátku příštího školního roku budovu opraví a paní ředitelka přidává příslib zbudování druhé tělocvičny. Rodiče teď musí zvážit, zda komplikace s dostupností Vratislavovy ulice nejsou menším zlem, než exhalace ze stodvaceti tisíc aut, které denně projedou po těchto magistrálách, přičemž v Legerově ulici se zvlášť ráno daleko spíš může mluvit o postávání se zapnutými motory. Pokud dojde ke stěhování, bude to v Praze první případ konce školy z ekologických důvodů.

  • Děti v Legerově ulici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229310.jpg
  • Hřiště v základní škole Legerova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229311.jpg