Havarijní stav radnice vyhnal úředníky na poštu

Rudolfov - Historická radnice v Rudolfově na Českobudějovicku se rozpadá. Hrozí, že se zřítí renesanční stropy. Statik označil stav památky za havarijní. Úředníci objekt opustili a teď musí agendu vyřizovat z budovy pošty. Radní se mezitím snaží zajistit peníze na záchranu památky.

Podle statika jsou nestabilní i samotné základy stavby. V obvodových zdech objevil praskliny. Budovu proto již uzavřel. „S trhlinami se objekt potýká celá staletí, byly opravovány, ale nebyly nikdy odstraněny,“ uvedl statik Vladimír Polanský.

Úředníci jednotlivé místnosti stačili vyklidit. Teď pracují v budově pošty, za její pronájem zaplatí letos 170 tisíc korun. „Byl to pro nás obrovský šok, museli jsme řešit, kam se přestěhujeme,“ řekl k tomu starosta Rudolfova Vít Kavalír.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Budovu ze 16. století zachrání jen rozsáhlá rekonstrukce. Radní práce vyčíslili na 35 milionů korun. Peníze na to ale nemají. Podle památkářů má radnice šanci získat miliony například z havarijního fondu ministerstva kultury. Pro letošek si dali radní za cíl sehnat peníze. S vlastní opravou by se mohlo začít příští rok.