Drogy z „kamenného“ obchodu jsou legální?

Hradec Králové - Nenápadná prodejna na pěší zóně zaujme tmavou výlohou a uvnitř diskrétní obsluhou. Tento nový „kamenný“ obchod v Hradci Králové nabízí nejrůznější byliny a tablety. Problém je v tom, že obsahují nově objevené látky, které působí jako drogy. Prodejce ujišťuje, že v žádném výrobku není složka, která by u nás byla na černé listině. Ale zdá se, že všechno nemusí být v úplném pořádku.

Bláznivá hlava, Rychlý Gonzáles, Kokolíno. To jsou jen některé názvy tablet, bylin či soli do koupele, které nabízí nový hradecký obchod Esmartshop. Prodává je jako sběratelské předměty. Přesné chemické složení zákazník nezná. „Myslíme si, že ty látky fungují podobně jako konopné látky, to znamená marihuana a hašiš, nebo případně jako stimulační látky, tzn. pervitin nebo extáze. Vypadá to tak, že by se tyto látky daly kouřit případně šňupat,“ odhaduje odborník na drogovou problematiku společnosti Laxus Hradec Králové Lukáš Gilányi. „Funguje to tak, že vás to “naspíduje„, budete mít hodně energie, budete takový zrychlený, prostě to navodí stavy euforie,“ popisuje účinky prodavačka v obchodě Esmartshop Hradec Králové.

Obchod prodává své zboží i na internetu. Podobně jako dalších asi dvacet stejně zaměřených krámků na Olomoucku, Ostravsku i jinde je v hledáčku Policie ČR. „Prověřujeme, jaký sortiment je v tomto obchodě nabízený. Podle informací, které máme k dispozici, se ale nejedná o látky, které by byly na seznamu zakázaných,“ informuje mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obchody se do Česka přemístily z Polska, kde prodej tohoto sortimentu loni na podzim zakázali. Odborníci odhadují, že výrobky v cenách sto i šest set korun mají nalákat především mladé lidi, kteří nemají s drogami žádnou zkušenost. „Jsem pro to, aby se tyto látky zakázaly, protože si myslím, že mohou být skutečně nebezpečné,“ dodává Lukáš Gilányi. „Ministerstvo spravedlnosti jedná s experty o zpřísnění nařízení vlády, kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, co se považuje za omamné a psychotropní látky,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Rozšířený seznam zakázaných drog by měla vláda projednat do konce března.