Zloději ukradli vzácnou křížovou cestu

Pardubice - Policie vyšetřuje již od rána krádež čtrnácti vzácných obrazů, které se ztratily z fary v Bohuňově na Svitavsku. Umělecká díla s motivem křížové cesty pocházejí zřejmě z devatenáctého století. Zatím není jasné, jak ke krádeži došlo. Jisté jen to, že se v inkriminovanou dobu pohyboval v blízkosti obrazů větší počet lidí, z nichž mnozí pracovali na rekonstrukci tamního kostela.

Obrazy byly provizorně uloženy na půdě fary v Bohuňově, protože tamní kostel se opravuje. Na krádež přišla rodina správce, který se o faru stará. Obrazy o rozměrech 95 x 70 cm zřejmě pocházejí z roku 1820. Podrobnosti a okolnosti loupeže zatím policie nezná. Podařilo se jí ale získat fotografie ukradených obrazů z brněnského biskupství. Hodnotu odcizených obrazů musí stanovit znalci. „Zjistili jsme to dnes ráno. Pohybovalo se tam dost lidí, například zedníci, kteří opravují kostel,“ popisuje situaci správce fary Jindřich Šudoma. „V současné době policisté zjišťují, kdo k těm obrazům měl přístup a kdo by nám podal podrobnější informace, jež by policistům pomohly v pátrání,“ říká mluvčí Policie ČR ve Svitavách Anna Štegnerová.

Tento případ je pro svitavskou policii spíše výjimečným. Nic podobného se v regionu za poslední léta nestalo. V tomto případě může jít o krádež na objednávku, možná skončí v soukromých sbírkách. To vše nyní policie prověřuje.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)