Hartmanice mají problémy s teplem z biomasy

Hartmanice – S dodávkami dřevní štěpky pro svoji kotelnu mají problémy šumavské Hartmanice. Je jí stále méně a navíc cena rapidně roste – za poslední rok asi o třetinu. Kotelna vytápí devadesát procent všech domácností v Hartmanicích už déle než patnáct let. Město tehdy zavrhlo neekologické vytápění uhlím a za 75 milionů korun se, tehdy jako první v západních Čechách, vydalo zatím nezpopularizovanou cestou biomasy.

Až donedávna s dodávkami dřevní štěpky nebyly větší problémy a její cena byla navíc velice nízká. Za tunu platilo město ještě před několika lety 550 korun, dnes ji kupuje až za dva tisíce. Ročně tak město protopí okolo šesti milionů korun. Starosta Hartmanic Jiří Jukl (KDU-ČSL) říká, že užívání štěpky je v dnešní době luxus. V Hartmanicích se její cena prý udržuje navíc pod průměrem, protože je ve správě města, které z ní netvoří žádný zisk.

Nedostatek biomasy pociťuje, dnes už každou zimu, i společnost Plzeňská teplárenská, která ročně spotřebuje 320 tisíc tun biomasy. „V zimním období to může být vážně problém,“ potvrdil ředitel Plzeňské teplárenské a místopředseda teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Koupit dřevní štěpku za rozumnou cenu bude rok od roku složitější. Důvodem jsou její vývozy do zahraničí a také plánované stavby elektráren spalujících biomasu. Podle Tomáše Drápely by stát měl zařídit povolení jen těm zdrojům, které jsou napojeny na soustavu centrálního zásobování teplem. I přes současné problémy se sháněním dřevní štěpky Hartmanice o jiném druhu vytápění neuvažují. Město chce jít vlastní cestou a štěpku si vyrábět samo.