V Libereckém kraji se má sloučit pět středních škol

Liberec – Po propadu počtu žáků na základních školách se malý počet studentů přesouvá do středního školství. Ve věkové skupině mezi 15 až 18 lety má do roku 2014 dojít až ke čtvrtinovému poklesu, a podle výroční zprávy České školní inspekce jsou již dnes střední školy naplněné v průměru z 65 procent. Důsledkem je snižující se kvalita středoškolského vzdělání, a proto kraje ve spolupráci s ministerstvem školství přistupují k rušení nebo slučování vzdělávacích ústavů. To se týká i Libereckého kraje, podrobnosti jsou na stránkách kraje. První kolo optimalizace středních škol se v regionu uskutečnilo už v letech 2007 a 2008. Z původních 48 krajských středních škol jich zůstalo 38.

Střední školy

Studentů ubývá, letos jich do středních škol nastoupilo kolem 19 tisíc a v roce 2011 jich má být podle odhadů jen 16 tisíc. Podle náměstka libereckého hejtmana pro školství Radka Cikla (ČSSD) budou počty studentů klesat až do roku 2020. Proto se kraj dalším redukcím nevyhne. Plánuje sloučení dalších pěti škol a také sníží počet míst o 12 procent. Školy mají mimo jiné opustit sedm budov, už dnes jsou totiž naplněné v průměru jen ze 70 procent.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Gymnázia:

Liberecký kraj plánuje ukončení osmiletého studia na čtyřech ze svých 13 gymnázií, zůstanou tam jen čtyřletá studia. V rámci projektu optimalizace středního školství se kraj chystá zrušit vždy jednu třídu osmiletého gymnázia ve Frýdlantu, Jablonci nad Nisou, Jilemnici a Mimoni. Nejasný je zatím osud krajského Gymnázia Tanvald, které nabízí jak čtyřleté, tak osmileté studium. Podle návrhu kraje by se jeho zřizovatelem mělo stát město Tanvald. Podobně zvažuje převzetí gymnázia také Frýdlant, protože město ani studenti nesouhlasí s jeho plánovaným spojením se Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant.