Hradecký kraj chce školy slučovat, a ne přímo rušit

Hradec Králové - Královéhradecký kraj v nadcházejícím školním roce v rámci optimalizace středního školství neplánuje školy rušit, ale chce spíše jednotlivé subjekty slučovat. To by se mělo týkat třeba středních škol v Hořicích, Novém Městě nad Metují, v Lázních Bělohradě nebo v Nové Pace. Kraj také plánuje uzavřít některé třídy. V celém Královéhradeckém kraji by se od příštího školního roku nemělo na středních školách otevřít 17 tříd, což představuje přes jedno procento všech tříd v kraji.

Královéhradecký kraj od příštího školního roku plánuje kvůli úbytku zájemců o studium zrušení 17 tříd na středních školách.

Zruší například čtyřletý obor gymnázia v Hořicích na Jičínsku. Proti tomu ovšem v prosinci 2010 přímo na jednání zastupitelů protestovaly zhruba tři stovky studentů školy. Kraj navíc v březnu odsouhlasil sloučení hořického gymnázia se dvěma dalšími středními školami ve městě - obchodní akademií a zemědělskou školou. I proti tomu se v Hořicích protestovalo.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Kraj plánuje ještě letos projednat i sloučení sředních škol v Novém Městě nad Metují, Novém Bydžově, Lázních Bělohrad nebo v Nové Pace.

Od začátku příštího školního roku se také sníží počet žáků osmiletého gymnázia v Trutnově, kde se otevře pouze jedna třída místo dosavadních dvou. Celkem je v kraji 12 škol, kam mohou studenti nastoupit na osmileté gymnázium. Čtyřleté gymnázium pak nabízí dvacet škol.

Další opatření bude kraj teprve projednávat. Podle výzkumu Ústavu pro informace pro vzdělávání totiž budou v kraji středoškoláci ubývat až do roku 2015.