Investor chce u Č. Budějovic stavět domy v záplavové oblasti

České Budějovice – Občanská sdružení v Českých Budějovicích protestují proti výstavbě domů v záplavové oblasti kolem řeky Malše. Projektant je chce postavit na navezené zemině. Povolení dostal výměnou za příslib, že vybuduje protipovodňová opatření. Podle místních ale úpravy zhorší dopad povodní na další části města. Radní to považují za nesmysl a opírají se o posudky vodohospodářů.

Lokalitou u Špačků prošla před devíti lety povodňová vlna. Soukromý investor, který se k projektu vyjádřit nechtěl, chce nyní pozemky přeměnit ve stavební parcely. „V území se stavět může, podmínkou zástavby byla určitá protipovodňová opatření,“ uvedla náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (HOPB).

Občanská sdružení a místní lidé ale mají na věc jiný názor. Právník a zástupce Strany zelených Slavomír Mlčoch považuje celou akci za velikou chybu územního plánu: „Myslím, že tohle se stát nemělo.“ Investor už ale má vlastní plán. Chce na pozemky navozit zeminu a domy postavit v bezpečné vzdálenosti od řeky. Navíc by je měla ochránit několik desítek metrů dlouhá hráz. Radnice projekt podporuje a opírá se o posudky vodohospodářů. „Žádné ze stanovisek nebylo negativní,“ dodala Popelová, podle které jsou obavy lidí přehnané. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Plocha byla v územním plánu původně jako rekreační zeleň

Sdružení Jihočeské matky ale považuje plán investora za velice nebezpečný. Problémy by mohly mít hlavně nemovitosti nad uvažovanou hrází. Místní obyvatelé navíc tvrdí, že hráz ochrání jen malou část území. Plánované terénní úpravy se jim proto také nelíbí. Odpůrce výstavby Vladimír Šámal ČT řekl, že plocha byla navíc v územním plánu původně zavedená jako rekreační zeleň: „Zástavba je tam naprosto nevhodná.“ Zastupitelé už územní plány upravili. Opozice je ale chce změnit. Projekt zřejmě zablokují i někteří majitelé nemovitostí v okolí, kteří tento týden začali podávat žaloby.