Majitel černé stavby se vyhýbá rozhodnutí o demolici

Pardubice - Stavební úřad v Pardubicích se chystá vydat další rozhodnutí o demolici luxusní vily tamního podnikatele Miloše Holečka. Od roku 2004 je už druhé. Podnikatel si dům postavil bez řádného stavebního povolení, navíc v rozporu s územním plánem. Už řadu let ale před demolicí úspěšně kličkuje. Nové rozhodnutí pardubických úředníků o demolici by mělo případ definitivně uzavřít.

Majitel vily v minulosti již několikrát napadl rozhodnutí stavebního úřadu a také se proti nim odvolával. V prvním rozhodnutí úředníků navíc magistrát našel chyby. Zákon černým stavebníkům umožňuje podobné případy protahovat o měsíce i roky. V tomto případě úředníci věří, že se případ podnikatele Holečka chýlí ke konci. Druhé rozhodnutí o demolici je podle úředníků tzv. neprůstřelné. 

Podobný je i případ pana Adamce z Hradce Králové. Ten na břehu Orlice místo rekonstrukce chaty po rodičích postavil novou, větší chatu na černo. Úředníci magistrátu nařídili její demolici, a také se tak stalo. Miloš Holeček postavil nedaleko centra města luxusní vilu bez stavebního povolení a v rozporu s územním plánem. Dům však i po letech stojí. Úředníci města nyní na druhý pokus vydávají rozhodnutí o demolici stavby. „Vila měla by být zbourána, protože je postavena na černo a v rozporu s územním plánem,“ upozorňuje hlavní architektka Pardubic Petra Nacu. „V oblasti stále platí územní plán, který vylučuje stavbu tohoto typu. Platí tam i ochranná pásma vodního toku a biokoridoru. Na těchto skutečnostech se nic nezměnilo,“ dodává vedoucí stavebního odboru v Pardubicích Lenka Tobolková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Majitel na černo postavené vily Holeček musí navíc zaplatit pokutu dvě stě tisíc korun. Ovšem podle svých slov demolici svého domu zabrání. „To rozhodnutí zatím nemám. Ale budu se bránit, jak nám umožňuje zákon. Určitě podniknu právní kroky,“ slibuje magistrátním úředníkům majitel vily Miloš Holeček.

O tom, zda se do luxusní vily pana Holečka zakousnou demoliční stroje, tak zřejmě rozhodne až soud.